Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

 

Rikshemvärnschefen om beslutet att skjuta på Aurora20:

"Hemvärnssoldater,

Sverige är just nu utsatt för stora påfrestningar och Hemvärnet levererar ett betydande stöd till samhället. Det här är en situation som kommer pågå under lång tid och Försvarsmakten gör sitt yttersta för att stödja samhället. Som en konsekvens av de här påfrestningarna kommer försvarsmaktsövningen Aurora 20 att senareläggas och inte genomföras nu i maj. 

Kopplat till rådande läge har jag fattat beslutat om att förlänga uppehållet i Hemvärnets övnings- och utbildningsverksamhet till den 28 juni. Anledningen är att vi ska bidra till minskad smittspridning, säkerställa vår operativa förmåga och ge ökad handlingsfrihet och uthållighet i stödet till samhället. 

Vi befinner oss i en allvarlig situation. Var observanta och källkritiska. Bidra inte till ryktesspridning, följ Försvarsmaktens och Hemvärnets informationskanaler och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Var beredda att göra en insats. Var ett stöd till era medmänniskor.

Jag är otroligt stolt över era insatser. Ni gör verkligen skillnad!"

Läs mer om Försvarsmaktens beslut här.


Frivillig tjänstgöring för hemvärnssoldater

Inga hemvärnsförband har för närvarande fått uppgifter som innebär att de har höjd beredskap. Samtliga hemvärnsförband har i dagsläget grundberedskap. Det innebär att alla hemvärnssoldater som tjänstgör vid
stödinsatser i samband med Coronaviruset, Covid – 19, gör det frivilligt.

Hemvärnssoldater med samhällsviktiga civila arbeten ska endast i undantagsfall delta i stödinsatser i Hemvärnet och efter godkännande av sin civila arbetsgivare. Hemvärnet har en hög grundberedskap och hemvärnsbataljoner ska alltid kunna verka inom ett dygn (24 timmar) samt med mindre delar, enskilda hemvärnssoldater och mindre enheter, inom några timmar (6 timmar). Hemvärnssoldater ska så snabbt som möjligt inställa sig vid ”aktivering” eller vid stöd till samhället, även när det inte är kris eller ett väpnat angrepp. Jämför t.ex. bränderna under 2018.

Läs mer



 

CORONAVIRUSET OCH FÖRSVARSMAKTEN

Försvarsmaktens rapporterar fortlöpande om de åtgärder som myndigheten har vidtagit kopplat till spridningen det nya coronaviruset.

TELEFONLINJE

För att svara på de vanligaste frågorna har Försvarsmakten upprättat en särskild telefonlinje. Är du anhörig till någon i Försvarsmakten och har frågor om myndighetens åtgärder avseende covid-19 och coronaviruset kan du ringa 076-878 26 88. Telefonlinjen bemannas vardagar klockan 08.00 till 18.00. 

Är du anställd i Försvarsmakten ska du vända dig till din närmsta chef.

INSTÄLLDA EVENEMANG OCH ÖVNINGAR

Följ länken för att se vilka av Försvarsmaktens evenemang och övningar som påverkas. Här hittar du även frågor och svar:

https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/coronaviruset-och-forsvarsmakten/


Vill du göra en insats, gå med i hemvärnet!

Om du är frivilligt intresserad att göra en insats för samhället. Så kan du tex få veta mer genom att läsa om våra soldater, musiker, gruppbefäl, plutonsbefäl, specialister genom att klicka på länkarna nedan.

För att fungera som förband måste Hemvärnet ha specialister inom till exempel

Det finns många vägar in i Hemvärnet som du kan läsa om här

Det är naturligtvis också kopplat villkor till att vara med i Hemvärnet som du gärna får läsa om här

Anmäl ditt intresse här

Kalender
Tyck till om sidan