Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

17:e hemvärnsbataljonen/ Dalabataljonen

Dalabataljonen

Dalabataljonen löser Hemvärnets uppgifter i Dalarnas län. Personalen består av cirka 700 deltidsengagerade och bataljonen är en av Sveriges mest ansökta. Bataljonen vidmakthålls och utbildas av Dalregementsgruppen som tillhör Mellersta militärregionen (MRM).

Heraldiskt vapen

Dalarnas vapen bars på en fana i Gustav Vasas liktåg 1560. Motivet finns dock redan på ett sigill för Dalarna, sannolikt från 1525. 

På mynt, klippingar, slagna i Hedemora, finns motivet redan 1521. Dalpilar, till skillnad från "vanliga" pilar, saknar hullingar på pilspetsen och även utformningen i övrigt ger bättre genomslagskraft.

Gustav Vasa lär personligen intresserat sig för Dalarnas allmogebeväpning och föreslagit tekniska förbättringar av deras traditionella pil.

 

Dalabataljonen kommer att få nya heraldiska vapen. De tidigare kommer att lämnas över till Dalregementet. Vi väljer att på denna sida visa de nya redan nu.

Dalabataljonen som meningsfull bisyssla

Nu i en tid av ökad politisk oro i omvärlden och ökade naturkatastrofer är det fler som söker förstärkt mening och sammanhang. Dalabataljonen ger precis detta till sin personal. Ett engagemang är inte en hobby, det är ett bidrag till totalförsvaret och en gemenskap. Den som engagerar sig får ekonomisk ersättning för sina insatser och möjlighet att gå en variation av kurser, bland annat inom ledarskap.

Om du är arbetsgivare åt en hemvärnssoldat kan du vara stolt över att du bidrar till totalförsvarets förmåga genom att visa stöttning till dennes engagemang. En medarbetare som ett par gånger per år övar med Dalabataljonen kommer bidra med mer energi tilbaka in i organisationen.

Folkförankring

Hemvärnet agerar ofta mer folknära än armén, marinen och flygvapnet. I Dalarna kan man ibland se Dalabataljonen i stadsmiljöer eller andra folktäta sammanhang. Det är viktigt att folket känner en samhörighet med Försvarsmakten. För några år sedan infördes en årlig återkommande "uniform på jobbet-dagen" vilket låter hemvärnspersonal att vistas på sitt ordinarie jobb iklädd sin uniform, med tillstånd från sin chef. Detta för att väcka nyfikenhet, öppna upp för diskussion och skapa en till brygga mellan Försvarsmakten och folket.

Mer läsning och involvering

Hitta Dalabataljonens organisationsdelar i menyn till höger (om du surfar från en dator) eller längst ner (från en mobil enhet).
Besök oss på Facebook där vi är väldigt aktiva.
För att ansöka om antagning läs först startsidorna. Frågor om processen ställs till rekryteringshandläggaren på Dalregementsgruppen.

Dokument för befintlig personal

Permission och tjänsteledighetsansökan, i PDF eller Word.

Adress:
Box 701
791 29 Falun
Kalender
Tyck till om sidan