Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

495:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Kristianstad

Musikkåren består av ett 40-tal musiker i blandade åldrar – från 15 år och uppåt. Vi har en bred och omväxlande repertoar som sträcker sig från marscher och ceremonimusik till underhållnings- och kyrkomusik. 

Hemvärnets musikkår Kristianstad är en av de hemvärnsmusikkårer som är godkända av Försvarsmakten att bland annat genomföra högvaktsspelningar i Stockholm och att representera Sverige utomlands.

För aktuellt spelprogram, besök vår externa hemsida http://www.hvmkkristianstad.se

Historik

Musikkåren leder sitt ursprung tillbaka till Knislinge blåsorkester, som startade sin verksamhet 1942. Namnet byttes 1970 till Göinge Musikkår - ett namn som musikkåren fortfarande använder som sitt "civila" namn.

1983 blev musikkåren antagen som hemvärnsmusikkår under namnet Östra Göinge Hemvärnsmusikkår och 1984 erhöll man årets kulturpris av Östra Göinge kommun. Den 1 juli 1995 ändrades åter namnet till det nuvarande: Hemvärnets musikkår Kristianstad. Detta bland annat för att markera musikkårens uppdrag som traditionsbärare av militärmusiken i Kristianstad, där det en gång fanns tre militära musikkårer: Skånska Dragonernas, Wendes Artilleriregementes och Norra Skånska Infanteriregementets musikkår. Kristianstad var en av de få städer som hade egen Högvakt. Dess parad genom stan var ett mycket uppskattat inslag.

Musikkåren har sedan debuten som hemvärnsmusikkår spelat i åtskilliga såväl civila som militära sammanhang - bl a har man genomfört ett flertal högvaktsspelningar vid Stockholms slott. Musikkåren har även framträtt i Danmark, Norge och Tyskland.

1999 spelade musikkåren in en CD-skiva med stöd av Kristianstads militära kamratföreningar – ”Kristianstads garnisons traditionsmarscher”, och 2014 släppte musikkåren skivan "Lilla Paris".

Efter av Försvarsmusikcentrum genomförd kontroll under år 2000 har Hemvärnets musikkår Kristianstad blivit placerad i högsta kvalitativa status för hemvärns- och frivilligmusiken inom Försvarsmakten, vilket innebär att kåren får representera Sverige utomlands och spela i statsceremoniella sammanhang inklusive högvakt vid Stockholms slott.

Dirigent

Robin Wahl har varit musikkårens dirigent sedan 2003. Hans musikaliska bana började vid de kommunala musikskolorna i Lomma och Lund och fortsatte sedan via Försvarsmusiken till Musikhögskolorna i Malmö och Ingesund där han bl.a. studerat dirigering och ensembleledning. Robins huvudinstrument är trumpet och slagverk.


Hemvärnstrumslagare / vice dirigent

HEMVÄRNSTRUMSLAGARE
Anders Olsson är tubaist i Hemvärnets musikkår Kristianstad och sedan 2018 även dess hemvärnstrumslagare igen efter ett par års uppehåll från den posten.

Tidigare hemvärnstrumslagare
1983-1988 Bo Åhgren
1988-1993 Arne Davidsson
1993-2014 Anders Olsson
2014-2018 Caroline Persson

VICE DIRIGENT 1993- Anders Olsson

Musikkårchef

Från och med årsmötet i februari 2020 är Johanna Siversson musikkårchef för Hemvärnets musikkår Kristianstad.

Tidigare musikkårchefer
1983-1987, Bo Åhgren
1987-2001, Göran Klevås
2001-2005, Anders Siversson
2005-2007, Per Svendsrud
2007-2016, Pär-Ola Klang
2016-2020, Patrik Gustavsson
 

 

 

Adress:
Hemvärnets musikkår Kristianstad
c/o Södra skånska regementet, P 7
Skånskagruppen
247 82 SÖDRA SANDBY
Kalender
Tyck till om sidan