Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

44:e hemvärnsbataljonen/Älvsborgsbataljonen

Älvsborgsbataljon

Älvsborgsbataljonen, även kallad 44.hemvärnsbataljon, har ett upptagningsområde som omfattar Alingsås, Bollebygds, Borås, Herrljunga, Härryda, Lerum, Marks, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamns och Vårgårda kommuner. Bataljonen tillhör Västra Militärregionen, MR V.

Förbandets historiska rötter finns i Älvsborgs regemente, I 15, Borås. Regementet avvecklades 1998 efter 374 år som regionens militära centrum. Bataljonen bär nu infanteritraditionen vidare.
Den huvudsakliga uppgiften är väpnad strid. I det ska bataljonen kunna skydda viktiga objekt. Förbandet kan även stödja samhället vid skogsbränder, översvämningar, eftersök av försvunna personer etc. Bataljonen är en del av Hemvärnet.

Bataljonen har målmedvetet och intensivt utvecklat förmågor som gör det till ett viktigt krigsförband i Försvarsmakten och som ett kvalificerat militärt stöd för insatser vid räddningstjänst och svåra påfrestningar på samhället. Ett stort antal utbildade militära insatschefer (MIC) finns i förbandet. Flera av dessa har erfarenheter från olika skarpa insatser. Genom den lokala förankringen och genomförda skarpa insatser, har det skapats goda kontakter med berörda kommuner, lokala och regionala myndigheter, organisationer samt polisen.

Bataljonen består av tre kompanier, två insatskompanier, ett bevakningskompani och en hemvärnsmusikkår. I bataljonsstaben ingår ett flertal reservofficerare

Bataljonen administreras av Elfsborgsgruppen som är en del av Västra Militärregionen och finns i Göteborgs garnison på Kärringberget. Utbildningsgruppen ansvarar för att utbilda, organisera och administrera hemvärnsutbildning i Göteborg, samt stödja verksamhet via de frivilliga försvarsorganisationerna i området. Elfsborgsgruppen är ansvarigt för salutskjutning på Göteborgs salutstation belägen vid Skansen Lejonet.

BLI SOLDAT

Är du intresserad av att bli soldat? Gör en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst!

Har du frågor om intresseanmälan eller rekryteringsgång kontakta rekrytering@mil.se eller ring Rekryteringslinjen på +46 (0)8-514 390 09 (vardagar 10.00-15.00).

Adress:
44. hemvärnsbataljonen
c/o Försvarsmedicincentrum FömedC
Elfsborgsgruppen
Box 5155

426 05 VÄSTRA FRÖLUNDA
Telefon:
031-69 25 59
E-post:
44bataljon@hemvarnet.se
Kalender
Tyck till om sidan