Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

42:a hemvärnsbataljonen/Göteborg norra bataljon

Göteborg norra bataljon

Göteborgs norra bataljon, även kallad 42.hemvärnsbataljon, är hemmahörande i norra delarna av Göteborg. Bataljonen tillhör Västra Militärregionen, MR V.

Förbandet har en betydelsefull roll genom sin närvaro över ytan och med flera förband, samt är en viktig militär resurs i händelse av ett försämrat säkerhetspolitiskt läge. I likhet med det övriga krigsförband är det förmågan till väpnad strid som är det som utgör grunden för att upprätthålla och utveckla förbandet.

Bataljonen har en god förmåga att stödja samhällets krishantering såväl i fred som vid kris och krig. Hemvärnsförbanden är en viktig aktör avseende samhällets krishantering.

Bataljonen har hög beredskap och uthållighet samt skall kunna verka med huvuddelen inom ett dygn samt med mindre delar inom några timmar.

Utbildningen bedrivs under hela året, ofta på kvällar och helger. De viktigaste övningarna utgörs av KFÖ (krigsförbandsövning), SÖF (särskild övning förband) och SÖB (särskild övning befäl). Utbildningen omfattar baskravsskjutning, kompletterande utbildningar, introduktions- och skyddsvaktsutbildning, övningar i grupp till bataljons ram samt ungdomsutbildning. Övningstypen varierar från stabstjänst till stridsövningar, både med skarp och lös ammunition samt övningar med räddningstjänst med flera. för stöd till samhället.

Bataljonen är en del av Hemvärnet och innehåller förutom en bataljonstab med ledningspluton, två stycken hemvärnsinsatskompanier, ett bevakningskompani, samt en CBRN-pluton.

Bataljonen administreras av Elfsborgsgruppen som ingår i Västra Militärregionen och finns på Käringberget i Göteborg. Utbildningsgruppen ansvarar för att utbilda, organisera och administrera hemvärnsutbildning i Göteborg, samt stödja verksamhet via de frivilliga försvarsorganisationerna i området. Elfsborgsgruppen är ansvarigt för salutskjutning på Göteborgs salutstation belägen vid Skansen Lejonet.

BLI SOLDAT

Är du intresserad av att bli soldat? Gör en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst!

Har du frågor om intresseanmälan eller rekryteringsgång kontakta rekrytering@mil.se eller ring Rekryteringslinjen på +46 (0)8-514 390 09 (vardagar 10.00-15.00).

Adress:
42. hemvärnsbataljonen
c/o Försvarsmedicincentrum FömedC
Elfsborgsgruppen
Box 5155

426 05 VÄSTRA FRÖLUNDA
Telefon:
031-69 25 59
E-post:
42bataljon@hemvarnet.se
Nyheter från 42:a hemvärnsbataljonen/Göteborg norra bataljon


Kalender
Tyck till om sidan