Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

Sjöbefattning-Båtförare

Båtförare

 
Båtföraren är högste ansvarig ombord och den som även styr fartyget genom skärgården. Båtföraren planererar fartygets rutt och har även det övergripande ansvaret för den övriga besättningen.

För att söka utbildning till båtförare krävs att du har god fysik, kan simma 200 m och att du trivs med att vara ute i våra skärgårdar. Du skall dessutom antingen ha genomgått besättningsmannautbildningen eller ha förkunskaper som båtförare antingen civilt eller militärt.

 

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialist/befattningsutbildning via Sjövärnskåren. Denna utbildning genomförs på uppdrag av Försvarsmakten. 

 

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Du genomför en omfattande utbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. Om du inte redan tidigare har den marina kompetensen som erfordras får du gå ett antal utbildningar: "Fartygsbefäl kl 8", "Fartygsförlagd utbildning med inriktning båtförare", ROC och CRM.

Sjövärnskårens kursutbud ligger samlat på sjovarnskaren.se där kan du ta del av kursinnehåll och anmälningstider. 

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, dels för att utbildningarna ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. Se sjovarnskaren.se för aktuella uppgifter för just din kurs.

 

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras i din befattning. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat:  Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

 

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli besättningsmangör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli besättningsman och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan