Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

232:a kompaniet

Om 232. insatskompaniet

Vårt kompani

232. insatskompaniet utgår från de norra delarna av Stockholm och består av frivilliga från hela Stockholms- och Uppsalaregionen. Merparten av oss är före detta värnpliktiga med bred kompentens från alla grenar av Försvarsmakten. En mindre del av oss består av specialister från våra frivilligorganisationer. Kompaniet präglas av stark förbandsanda med god kamratskap och tjänstvillighet. Vi tror på att både ge och kräva ansvar inför uppgiften och vår målsättning är alltid att utveckla våra soldaters förmåga och kompentens för att driva förbandet framåt. Det gör vi genom att skapa förutsättningar för soldatens egenutveckling och förorda den enskildes delaktighet i förbandets gemensamma verksamhet och mål.

Genom att leda våra chefer i samma anda skapar vi möjlighet att utvecklas tillsammans med förbandet. Det bäddar även för den som vill göra chefskarriär i både eget och närliggande förband. Vi tror på att ge våra chefer frihet under ansvar och att du som chef skall få möjlighet att utveckla både intuition och kreativitet inför lösandet av din uppgift. Som chef skall du även ta hand om dina soldater, motivera dem genom föregångsmannaskap och se till att de själva får chansen att utveckla sina soldategenskaper och befattningskompetenser. 
 

Vill du bli en av oss? 

Många av våra tjänster är fysiskt krävande och för att du skall kunna delta i vår verksamhet med rätt förutsättningar ser vi gärna att du redan idag har en aktiv livsstil och har förmåga att arbeta en längre tid under fysisk och psykisk ansträngning.
Är du osäker? Kontakta oss för mer information om vilken tjänst som kan passa just dig.  
 

Håll dig uppdaterad

Följ oss på Facebook och Twitter (@insatskompaniet) för att följa vår verksamhet.

Där kan du även skicka ett meddelande till oss om du har frågor kring det vi gör eller vilka möjligheter som finns för ditt deltagande.

Adress:
232.Insatskompaniet
c/o Livgardet Livgardesgruppen
196 85 KUNGSÄNGEN
Telefon:
08 – 514 39 000
E-post:
arlanda@hemvarn.se
Nyheter från 232:a kompaniet


Kockar sökes!

Vi har ett stort behov av fältkockar och söker nu dig som är intresserad av att laga mat eller på annat sätt har en vurm för köket.

Din uppgift är att planera, tillaga och servera mat till förbandet - oftast under fältmässiga förhållanden. Du arbetar i skift tillsammans med dina kamrater och löser en stor del av underhållskedjan genom egen försorg tillsammans med kokgruppchefen, kvartermästaren och underhållsbefälet. Arbetets art kan vara tidivs tungt och stressigt, så därför ser vi gärna att du inte har några större hinder för fysiskt arbete. 

Saknar du militär grundutbildning eller erfarenhet i fältkök kan du utbilda dig genom Försvarsutbildarna eller Svenska Lottakåren.

https://www.forsvarsutbildarna.se/frivilligavtal/forsvarsmakten/faltkock/

https://www.svenskalottakaren.se/utbildningar/faltkock

Vid eventuella frågor går det självklart bra att kontakta oss direkt.

 

Läs mer om vårt förband på vår Facebooksida 

https://www.facebook.com/232.insatskompaniet

Publicerad: 2019-08-12
Uppdaterad: 2019-11-13

Förbandets elfte KFÖ genomförd

Återtag efter en lugn vårvinter

Kompaniets elfte KFÖ är genomförd och förbandet är tillbaks i matchen efter en relativt lugn vårvinter. Under årets första avtalsövning gick vi tillbaks till grunderna och för skyttedelen i kompaniet drillades stridens grunder i olika miljöer. Trossdelarnas fokus låg på förberedelser av olika slag, bland annat förrådstjänst och planering inför insats. Koket kunde äntligen få jobba med råvaror från grunden och sjukvårdsgruppen fick bland annat besöka Södersjukhuset.

I stora drag en välbehövlig övning eftersom kompaniet under det senaste året haft en fortsatt positiv trend gällande nyrekrytering.

En stor utmaning för förbandet är att försöka undvika att fastna i den ständiga spiralen av repetitiv övningsverksamhet. Trots att rekrytering gör oss alla glada (eftersom vi lever i ständig brist på personal) så blir konsekvensen av ett stort inflöde att förbandet fastar i att så snabbt som möjligt försöka genomföra återtag hos de nya soldaterna.

Även om det går relativt snabbt för en 70-talist som genomförde värnplikt på 90-talet att komma ikapp med sina soldatfärdigheter så medför varje rekrytering ett visst utbildningsbehov i den grupp eller pluton som soldaten hamnar. Man ska lära känna sin grupp och sin chef, och kanske till och med sin roll i den befattning man är placerad i. Jägarstrid skiljer sig en del från mekaniserad strid, och sedan ska det jämkas mot den typ av stridsuppgifter som Hemvärnet övar mot.

Vi brukar generellt se att det tar en till två övningar för en nygammal soldat att komma ikapp fram till den nivån att det börjar bli dags för kompetensutveckling i befattning. Ungefär fem till tio dagar effektiv tid, så det går relativt snabbt med andra ord.

Därför är våra befattnings-KFÖ:er ett välkommet instick i vår verksamhet. Det ger oss lite andrum och möjlighet att kanske testa nya chefer i befattning eller provtrycka den där smarta lösningen vi kom på efter förra övningen.

Publicerad: 2019-03-22
Uppdaterad: 2019-08-12

Året 2018 avslutas med tradition

Två av förbandets traditioner har nu upprätthållits genom den årliga julskjutningen och kamratföreningens julfest. En stund för kamratlig samkväm och en chans för tillbakablick över året som gått.

Julskjutningen är en chans för oss att under kamratlig tävlan pröva oss själva mot varandra. Om inte annat för att se vem som ska få ständiga pikar om att ställa upp i nästa års skyttetävlingar.

Julfesten organiseras av kompaniets kamratförening och låter oss under en kväll träffas under lite trevligare former för att diskutera året som gått, äta god mat och rent allmänt ha lite skoj tillsammans. Det är också ett tillfälle när vi kan bjuda in våra familjer och andra gäster som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Årsavslutningen är också tillfälle för att dela ut utmärkelser och befordran. I år delades för första gången Årets Soldat och Årets Kamrat ut till soldater i förbandet som visat synnerligen god förmånga i respektive kategori. Vi kan också lägga till sju nya korpraler i rullorna. 

Publicerad: 2018-12-12
Uppdaterad: 2019-03-22

Terminus 18

KFÖ 2018

Under vecka 845 genomförde förbandet sin tionde KFÖ. En övnining som var speciell i många hänseenden, och som kommer att gå till böckerna som den första övningen där äver 100 soldater deltog. Ett resultat som vi sett fram emot länge, och som kostat en del tid och resurser för att nå. Rekrytering är svårt och ibland tidskrävande, men ett måste för att förbandet ska gå att använda över huvud taget. Utan folk bakom systemen kan vi inte använda förbandet till det som är tänkt. Nu ser vi fram emot 2019, där vi självklart går in med samma ambition. Att vara ett tillgängligt förband med motiverade och dugliga soldater med vilja att utvecklas och gå framåt. 

I stora drag övades förbandets grundförmågor. Allt från mobilisering till återhämtning, bevaka, skydda och försvara. Som ram för detta övade vi även i urban terräng, och med allt vad den miljön innebär. För en gångs skull hade vi tak över huvudet och ett golv under fötterna. Som till viss del inte alltid är så bra, eftersom fötterna tar en del stryk av att knalla runt på betong och asfalt i flera dagar... Eller klättra i trappor upp och ned för att mota bort B-styrkan.

Eftersom jag tycker det är tråkigt att sitta och skriva om vad vi gjorde i kronologisk ordning, så tänker jag därför istället berätta om hur nöjd jag är med förbandet och vad vi faktiskt lyckades prestera.

I början av året hade jag någon typ av ambition att den här övningen - den tionde och därmed tio år i rad - skulle bli den bästa. Ungefär som OS, där de senaste spelen alltid är ”the best ever”. Det blev den. Alla ställde upp och lyfte därmed hela förbandet flera våningar uppåt.Alla åtta. I flera hus. Våning för våning. Trappsteg för trappsteg. Med stridsutrustning.

Även om posttjänst och bevakning av bilar parkerade på en gräsmatta i Bromma är relativt tråkigt att stå och göra en hel dag drog alla sitt strå till stacken. När det sedan plötsligt exploderade någonstans lyckades vi alltid tempoväxla. Mycket tack vare vilja och initiativ från vår övningsledning, som såg till att hålla oss sysselsatta långt in mot arla gryning varenda dag.

Den drivkraft, vilja och höga ambition som jag såg under övningen gör mig stolt över det vi lyckats åstadkomma tillsammans under året. När förbandet med sjunkande stridsvärde, trötta chefer och möra kroppar efter en tung, sista övningsdag ändå taggar till och lyckas målfokusera för ”slutstriden”, får det mig att undra vad vi skulle lyckas ta oss till om vi istället för fyra-fem dagar fick öva i en hel vecka. Eller två. Med lite paus för stretching inräknat, självklart.

Alla. Från kocken till signalisten, från kulspruteskytten till gruppchefen och från bandvagnsföraren till packsoldaten har gjort sitt bästa. Trots långa dygn, tidiga mornar framför grytorna, fordonshaverier, språngmarscher i kulvertar och tröttsamma vaktpass.

Hela grejen är att kulspruteskytten till vardags driver egen elkonsultfirma, att signalisten är bilmekaniker, att gruppchefen knackar kod och att det där kompanibefälet är byggprojektledare.

Att vi lyckas locka fram dessa prestationer några dagar per år är inget annat än imponerande.

Publicerad: 2018-11-13
Uppdaterad: 2019-03-22

Övningsstart hösten 2018

Första helgen i september startade kompaniet sin hösttermin med övning i strid i bebyggelse. Något som kommer vara höstens och förvinterns tema. Det är viktigt för oss att låta våra nya soldater få en chans att få ta del av våra erfarenheter och få uppleva den speciella miljö som striden i staden innebär. Som komplement till vår egen övning ordnade även bataljonen en samordnad KU mellan kompanierna i 23. HvBat där vi fick möjlighet att öka färdighet med personligt vapen och handgranat.

För många vara det utöver den första kontakten med vårt förband kanske även första gången de fick uppleva staden som stridsmiljö. Men, med lite gott gry i soldatmaterialet och med gott ledarskap kunde vi på söndagen gå i mål på betydligt högre nivå än vid de första, försiktiga stegen under inledningen på lördagsmorgonen. Det är viktigt för kompaniet att genomföra dessa typer av övningar. Dels för att visa att vi själva har förmågan att planera och genomföra större övningar, men även för att våra soldater och chefer skall bygga upp ett förtroende mellan varandra. Att som chef få möjlighet att utbilda sin egen trupp är ett stort steg i chefsutvecklingen och skapar grogrund för laganda, egen kompetensutveckling och en hel del jävlar-anamma.  

Publicerad: 2018-10-03
Uppdaterad: 2018-11-13

Insatser under sommaren 2018

Under sommaren genomförde kompaniet och bataljonen insatser i området kring Älvdalen och Trängslet för att understöjda räddningstjänsten vid arbetet med skogsbränderna i området. Tidigt under sommaren genomfördes även insats vid eftersök i Tierp.

Under juni och juli månad genomförde kompaniet tre större insatser för att stötta det civila samhället. Alla insatser i denna form är frivillig och i första hand handlar det om att bidra med personal och utrustning för att förstärka polisens eller räddningstjänsten i deras arbete. Insats berordras av insatschefen för militärregionen och förfrågan går i regel till de olika bataljonerna i berört område. Därefter görs en inventering i hur många frivilliga som kan ställa upp ur bataljonens kompanier. Sommarens insatser har engagerat ett 50-tal personer ur kompaniet, däribland inräknat de som inte direkt genomförde insats på plats. Insatsen skall organiseras och fordon samt utrustning behöver iordningsställas innan en insats kan påbörjas. 

Arbetet i Älvdalen pågick vid två separata tillfällen i ett antal dygn med en sammansatt styrka ur bataljonen. 

Publicerad: 2018-08-13
Uppdaterad: 2018-10-03

SÖF 2018 med 232. insatskompaniet

SÖF 2018 är lagd till handlingarna och förbandet kan gå in i sommarperioden med stolt hållning och fast blick efter en väl genomförd avtalsövning. 

Denna övning var prövande för många av oss. Återigen var det första gången för många av våra soldater tillsammans med förbandet, något som blivit en återkommande del och påverkar hur vi planerar inför våra övningar. Vi vill få rätt förutsättningar för våra nya kamrater att lyckas, och framförallt att de skall lämna övningen med en känsla av att det faktiskt gav något tillbaka. En chans att fortsätta växa i sin soldatroll. 

Särskilt prövande var det även för de chefer som genomförde övningen i sin befattning för första gången. Vi går denna gång därför inte från övningen med fokus på det taktiska resultatet, som för sakens skull skall nämnas var mycket bra. Vi går från övningen med en känsla av jävlar-anamma och en djupt förankrad vilja att fortsätta utveckla oss med hjälp av gott ledarskap och en insikt över vår förmåga.

 

Vi går även från övningen med kunskapen om att vi klarar av att lösa svåra uppgifter tillsammans och att vi med hjälp av varandra faktiskt strävar efter att bli bättre i varje situation. Till och med i var och en av de enklaste prövningar vi må möta. I varenda order, samtal, arbetsuppgift och vid varje eldöppnande.

 

Den stämning jag nu som chef möter i förbandet är öppen, rak och ärlig. Visst är vi självkritiska, men det hör till. Till mina soldater i kompaniet vill jag gärna säga; ta tillvara på detta och fortsätt prata med varandra om era upplevelser. Prata med era chefer. Låt din röst bli hörd. De små samtal ni för er emellan hjälper oss alla att bli bättre. Det stärker förbandsandan och skapar den gemenskap och kamratskap vi alla är en del av. Det som gör att vi är det förband vi är. Utan er alla, är vi intet.

 

Jag vill tacka alla er som medverkade under övningen. Ta hand om varandra och ge stöd och uppmuntran till den som behöver. Visa att vår kamratskap betyder något. Att den är äkta.

 

Det är vi alla värda

 

Publicerad: 2018-05-03
Uppdaterad: 2018-08-13

Utbildningsåret 2018

Utbildningsåret 2018 har börjat och verksamheten i kompaniet är redan i full gång. Vårt första steg in i det nya året startade med en teorikväll om IKFN och soldatens ansvar.

Under sista kvartalet varje år påbörjar vi vanligtvis arbetet för att lägga planeringen för nästkommande utbildningsår. Eftersom 2017 blev ett år med stark tillväxt för kompaniet och många nya soldater valde vi att under 2018 gå tillbaka till grunderna. Under första halvan av året lägger vi därför fokus på soldatens färdigheter och stridens grunder. En av målsättningarna för utbildningsåret är att lyfta fram stridens konsekvenser och vi kommer därför lägga en betydande del av vår övningstid på första hjälpen, kamrathjälp och sjukvårdstjänst. Utöver detta kommer vi även att prata en hel del om chefens roll i gruppen och plutonen, något som kommer bli årets andra tema. 

Förutom våra vanliga avtalsövningar under vår och höst, kommer vi under sista halvan av året växla upp till grupps strid med fortsatt koppling till stridens konsekvenser. Vi kommer även att genomföra minst en kaderövning med våra chefer, där vi får tillfälle att spela i verkligheten tillsammans. Kaderövningar ger bra tillfällen för orderträning och stridsledning "här och nu", när exempelvis verkligheten krockar med kartan. 

Min förhoppning är att vi vid årets slut kan se tillbaka på ett bra utbildningsår och att vi i december står med mycket gott självförtroende inför 2019. 

 

VILL DU VÄXA MED OSS?

Just nu söker vi personal till kokgruppen samt soldater och chefer till skytteplutonerna.

Kontakta oss för mer information om hur just du kan bidra till vår versamhet. 

Publicerad: 2018-02-06
Uppdaterad: 2018-03-02

Julskjutning och årsavslutning med chefsöverlämning för 232. insatskompaniet

Utbildningsåret 2017 är avslutat och som traditionen bjuder genomfördes under december månad både julskjutning och avrundning av året med kamratföreningens särskilda julbord. Denna avslutning var speciell, då kompaniets chef sedan 10 år tillbaka avtackades och kompanitecknet under bataljonchefens vakande öga överlämnades till tillträdande chef.  

Julskjutningen är en kamratlig tävlan där kompaniets soldater får chansen att träffas under lite ledigare former och gemensamt kämpa om titeln "Årets Skytt". Tävlingen genomförs med AK4B och Pistol 88. Detta år avslutade avgående kompanichef på föredömligt sätt sin kompanichefskarriär genom att vinna AK4-tävligen. Årets pistolskytt blev sjukvårdsgruppchefen, som under flera tillfällen varit uppe och nosat på förstaplatsen.

Kompaniet tackar vår avgående chef för ett väl genomfört arbete och önskar all lycka i framtida befattning. Vi ses i terrängen. 

 

 

VILL DU VÄXA MED OSS?

Just nu söker vi personal till kokgruppen samt soldater och chefer till skytteplutonerna.

Kontakta oss för mer information om hur just du kan bidra till vår versamhet. 

Publicerad: 2017-12-21
Uppdaterad: 2018-03-02

KFÖ 2017 med 232. insatskompaniet

Kompaniet har genomfört sin nionde KFÖ

Under vecka 45 genomförde kompaniet årets KFÖ (krigsförbandsövning) med skolor i bland annat sprängtjänst, skyddsvakt, hundtjänst och ledarskap. Detta var vår nionde KFÖ i ordningen och förbandet har sedan starten av det nya systemet med centrala avtalsövningar vuxit oerhört i både kompetens och storlek. 

Flertalet av våra soldater deltog med förbandet för första gången och vår förhoppning är att de fått en bra bild av vår verksamhet och struktur. Målsättningen är att de nu går vidare i förbandet och fortsätter utvecklas tillsammans med oss mot målen 2018. 

Förbandet genomför vartannat år två olika typer av krigsförbandsövningar. "Förbands-KFÖ" och "befattnings-KFÖ". Befattnings-KFÖ, som genomfördes i år, innebär att våra soldater och chefer går in i förbandsskolor och slipar på sina personliga färdigheter i den befattning de innehar i kompaniet. Extra fokus lades i år på att utbilda skyddsvakter. I övrigt genomfördes även fältarbetskurs med sprängtjänst, hundskola, fordonsutbildning, signaltjänst och chefsskolor för de olika nivåer av chefsbefattingar förbandet har. 

Förbands-KFÖ är en övning inriktad mot att förbandet i sin helhet skall lösa uppgifter i bataljons ram, då tilllsammans med övriga kompanier som finns i bataljonen. Det sker ofta i form av krigsspel med ett bakomliggande scenario som förbandet skall hantera som om det vore skarp insats.   

Jag vill tacka alla delaktiga i övningen för en god insats och ser fram emot ett nytt avtalsår under 2018.

 

Publicerad: 2017-11-17
Uppdaterad: 2018-02-06

Är du en föregångsman?

Är du en föregångsman? Är du den naturliga mittpunkten? Gräddan av svensk ungdom?

Oavsett vilka ofrivilliga attribut du tillskrevs när du gjorde din militärtjänst så kan göra skäl för dem hos oss. Vi söker nu dig som gjorde KB- eller PB-tjänst under din värnplikt eller GU. Vi erbjuder dig en möjlighet att leda i grupp- eller plutonsbefattning med tydligt ansvar och befogenhet att utvecklas tillsammans med dina kolleger på alla nivåer oavsett antal streck, vinklar eller stjärnor på kragspegeln. 

Du behöver naturligtvis inte ha tillbringat 15 månader i bollhavet på en 302:a, utan vi behöver även dig som gjorde kvartermästartjänst, låg som befäl i ledningspluton eller tillbringade din tid med att märka upp saker snyggt och prydligt med tesa-tejp på vagnschefsplatsen i en stridsvagn. Till och med flottister är välkomna, förutsatt att du är beredd på att knalla omkring i spenaten och äta frystorkat. 

Vi vet att du finns där ute någonstans. Hör gärna av dig till oss för att få veta mer om vad det innebär att tjänstgöra i ett hemvärnskompani. 

 

 

Publicerad: 2017-10-31
Uppdaterad: 2017-11-17

Helgövning med strid i bebyggelse

Första helgen i september genomförde kompaniet övning vid Livgardets anläggning för strid i bebyggelse. 

Där gavs möjlighet att gå igenom taktik och metod för framryckning längst gata, åtgärder vid sammanstöt samt genomsök och rensning av byggnad. Även soldater som normalt inte deltar i stridande befattning fick möjligheten att öva momenten, vilket var mycket uppskattat. Vår övertygelse är att samtliga soldater och specialister i kompaniet skall ha förståelse och kunskap om stridens grunder oavsett befattning. 

Kompaniet bedriver egen övningsverksamhet utöver de kontraktsövningar som sker två gånger per år. I regel hinner vi med två tillfällen per termin där kompaniet själva står för instruktörer och övningsplanering. Denna gång kände vi dessutom att vi behövde ta tag i våra nya soldater som tillkommit under året för att se till att samköra grupperna. Vi har vuxit rejält under 2017 och det medför att vi har goda möjligheter att öva med större grupper. En utmaning för kompaniledningen är att hålla grupperna och soldaterna "i trim" för att inte tappa fokus eller intresse för verksamheten. Att öva tillsammans med sin plutonchef som instruktör ger en bra möjlighet att växa in i sin roll, även för de som varit med en längre tid.  

Publicerad: 2017-09-14
Uppdaterad: 2017-10-31

SÖF 2017 med 232. insatskompani

under vecka 16 genomförde kompaniet sin årliga söf

Övningens fokus låg återigen på fördöjningsstrid mot mekaniserad motståndare, med hög svårighetsgrad och svår terräng. Resultatet var mycket gott och kompaniet kan i efterhand konstatera att SÖF 2017 går till rullorna som den bäst genomförda övningen hittills.

Inledningsvis gjordes under första dygnet ett återtag efter förra övningen, där viktiga funktioner fick en avrostning och våra nya soldater fick en chans att komma in i sin nya soldatroll. Cheferna fick i särskild ordning både övas och prövas och soldaterna gjorde sig bekväma med både varandra och sina respektive vapensystem.

Därefter lade kommande dygn grunden, med förberedelser inför lösövningen mot spelad fiende. Cheferna hade möjlighet att lägga fram en stridsplan i tilldelat område och kompaniet kunde sammanföra plutonernas planer till kompaniets gemensamma plan. Under tidig morgon påbörjades sedan fältarbeten i respektive plutonsområde för att bädda för kommande strid. Arbetena avbröts under förmiddagen när observatörer från tätpluton upptäckte motståndarens framryckning mot vårt kompaniområde. Striden tog vid ganska snart och under de första timmarna kunde kompaniet orsaka fienden förluster både i form av vagnar och personal genom snabba eldöverfall och välriktad, indirekt eld. Här kom de gamla eldledningskunskaperna väl till pass, och eldsingaleringen sköttes nästan klanderfritt.  

Efter flera timmars strid kunde kompaniet konstantera att fienden påbörjat framryckning med avsutten trupp, vilket då innebar att vi fått ned hastigheten i anfallet avsevärt. Kort därefter hade kompaniet uppfyllt högre chefs målbild att födröja i sex timmar och vi gick sakta över i att störa motståndaren på djupet fram tills dess att övningen avbröts.

Under sista övningsdagen genomfördes slutligen stridsskjutning med skarp ammunition och övningsledningen rapporterade att vårt kompani var det bästa som övats hittills, med allt från enskilt uppträdande i eldställning till order från plutonchefer. 

Vi vilar inte på våra lagrar, utan ser till att vässa oss ytterligare till nästa gång. 

Vi riktar ett stort tack till alla er som deltog. Känn er stolta över det ni åstadkommit och kom tillbaka med ny kraft vid nästa övningstillfälle. 

Publicerad: 2017-04-25
Uppdaterad: 2017-05-24

Skarp insats efter händelserna i Stockholm

Mellan söndag och tisdag genomförde 232. kompaniet skarp insats i Stockholmsområdet

I efterdyningarna av fredagens händelser i Stockholm genomförde 23. bataljon skarp insats med del av förbandet. Insatsen bestod av bevakning av militära resurser som stöd till polisen, med syfte att frigöra ordinarie personal till annan verksamhet. Insatsen avslutades under onsdagsdygnet och vi har nu gått tillbaka till normal grundberedskap.

232. kompaniet löste av inneliggande kompani under söndagkvällen och lämnade över till avlösande kompani under tisdagen.

Insatsen var frivillig.

Publicerad: 2017-04-13
Uppdaterad: 2017-05-24

Träffa oss på Maskinexpo 2017

KOMPANIET STÄLLER UT PÅ MASKINEXPO 18-20 MAJ 2017

Vi får återigen möjligheten att visa upp oss på STOXA under Maskinexpo. Kompaniet kommer dit tillsammans med representanter från 23. Bataljon och Livgardesgruppen. Vi har även bjudit in våra kamrater från frivilligorganisationerna.

Ta chansen att kika på våra fordon, prata med våra soldater och få möjligheten att ställa dina frågor.  STOXA ligger strax utanför Arlanda och är ett stort utomhusområde för mässor och events. Förra året kom 13.000 besökare. Maskinexpo är mässan med maskiner, redskap och tillbehör för entreprenad, vägunderhåll, grönytor, lantbruk, skogsbruk och bergsbruk.

Du möter oss i monter 1688/1690 mellan torsdag och söndag, 18-20 maj.

Fritt inträde ordnas via denna länk.

Mer information hittar du här.

Håll dig uppdaterad om eventet på Facebook.

 

Öppettider enligt följande:

Torsdag 18/5: 09:00 - 17:00

Fredag 19/5: 09:00 - 17:00

Lördag 20/5: 09:00 - 15:00

 

Publicerad: 2017-04-06
Uppdaterad: 2017-04-13

Förevisning för GU-pluton

23. Hemvärnsbataljon medverkar i förevisning för inneliggande GU-pluton på Livgardet i Kungsängen. 

Under lördagen fick vår bataljon möjligheten att medverka på en förevisning för inneliggande GU-pluton med inriktning mot Hemvärnet. Under dagen hade soldaterna sin familjedag, med soldaterinran och visning av kaserner, materiel och genomgång av vad utbidlningen innebär. Vårt kompani bidrog med både soldater och materiel, och fick möjligheten att svara på frågor och berätta om vår verksamhet. Förhoppningen är självklart att en del av GU-soldaterna vid utbildningens slut skall hitta till vår bataljon som rekryter. 

Vi är alltid tacksamma när tillfällen som sådana erbjuds och försöker alltid ställa upp med så mycket resurser vi kan. 

Att synas är att finnas, och förbandet är i stort behov av nya soldater.

Publicerad: 2017-02-20
Uppdaterad: 2017-03-08

Geltic Bear 2017

Under slutet av vecka 3 bidrog 232. kompaniet med chefer till spelgrupp för 23. bataljon under Geltic Bear 2017. 

Geltic Bear är en ledningsgruppsövning för hemvärnsbataljonerna med syfte att träna bland annat samverkan mellan förband och civila delar av samhället vid höjd beredskap och krig. Målsättningen är att bataljonerna ska kunna lösa sin uppgift på bästa sätt, träna rutiner och få en avrostning på lagar och regler som gäller i fredstid och krig. 

Spelgruppens uppgift är att agera sig själva inom ramen för scenariot. Det innebär att ta emot de order som bataljonsstaben skickar ut, ge lägesinformation om kompaniets verksamhet och i allmänhet "brusa" med kommunikation mot bataljonsstaberna för att hålla spelet levande. Spelgruppen skapar även skeenden och händelser som bollas vidare till spelledningen för att pröva bataljonsstabens förmåga att lösa olika uppgifter och knäcka de nötter som spelgruppen serverar. 

Under övningen fanns även spelgrupper som representerade räddningstjänst, polis, länsstyrelsen och kommun. Deras uppgift var att skapa bra underlag för samverkan med det övande förbandet, och även göra egna inspel i samarbete med spelgrupperna från kompanierna. 

Överlag en rolig och stimulerande övning, även för oss på kompaninivå. Vi fick även chansen att nätverka lite med grannförband och våra civila motparter.

Publicerad: 2017-01-25
Uppdaterad: 2017-01-25

SÖF 2016 med 232. insatskompani

Under förra veckan genomförde kompaniet sin årliga SÖF

Övningen delades i två delar där den ena delen bestod av tillämpade stridsmoment med lös ammunition mot en B-styrka. Fokus lades här på kompani och pluton. Den andra delen bestod av skarpskjutningsmoment med pansarskott, granatgevär och minor med fokus på enskild soldat och grupp. Förutsättningarna för övningen var att kompaniet skulle genomföra fördröjningsstrid mot en mekaniserad motståndare, där extra tyngd lades på minstrid och uppföljande eldöverfall med understödsvapen och pansarvärnsvapen.

Indelning, gruppering, uppgifter
Plutonerna fick inledningsvis order från kompanichefen under sen torsdagseftermiddag att förbereda fördröjningsstrid och utgick sedan till respektive plutonsområde under kvällen. Därefter kunde de lägga sin stridsplan och genomföra de mest akuta förberedelserna i skydd av mörker innan det var dags att gå in i förläggning. Ute i fält hade truppförande kompanichef möjlighet att hoppa på en MC-ordonnans för att ta sig ut till plutonerna för att kontrollera läget en sista gång innan alla kröp ned i sovsäckarna.

Motståndaren framrycker!
Under tidig fredag fortsatte sedan arbetet och framåt förmiddagen upptäcktes motståndarens framryckning av kompaniets förvarning. Slutligen kunde kompaniet och plutonerna testa sin stridsplan mot en framryckande B-styrka för att se om de tänkt hela vägen fram. Resultatet blev inledningsvis gott, med två fordon utslagna redan vid första stridskontakt. När motståndaren försökte göra kringgång kunde ytterligare tre fordon nedkämpas utan egna förluster. I senare skede vid strid, i vad som skulle visa sig vara motståndarens anfallsmål, kunde dessutom fler fordon slås ut med hjälp av snabbt uppsatta mineringar och pansarvärnsvapen. Tyvärr resulterade anfallet i att kompaniet fick egna förluster och vid urdragningen kunde bara en begränsad del av kompaniet ta sig tillbaka till kompaniets återsamlingsplats. Resten av kompaniet som fanns kvar i stridsställningen drog sig tillbaka för att undvika att bli överrullade och påbörjade egen urnästling. Vi tar med oss några lessons learned och fortsätter förbättra vår stridsduglighet.

Övriga underrättelser
Under övningen fick även våra gruppchefer chansen att bekanta sig lite mer med minor, tänd- och sprängmedel. Något som alltid uppskattas då övningstillfällena för detta alltid är något begränsade.

Ett särskilt tack till våra gäster
Jag tackar alla er som deltog denna gång och riktar ett särskilt tack till våra gästande soldater från andra förband. Utan er hade det varit svårt att genomföra övningen på ett bra sätt. Vi ses säkert i terrängen även framåt. Tveka inte att då komma fram och hälsa på oss.

Publicerad: 2016-10-24
Uppdaterad: 2017-01-16

Kompaniet som utställare på MaskinExpo 2016

Under vecka 21 ställde kompaniet ut på MaskinExpo 2016

Under torsdag till lördag vecka 21 deltog kompaniet på Nordens största entreprenadmässa vid STOXA, strax utanför Märsta.

Vi hade där möjligheten att visa upp vår verksamhet och materiel samt informera om Hemvärnet i stort. I stort en mycket lyckad tillställning med en del intresseanmälningar och knutna kontakter. Besökare hade möjligheten att titta in i våra fordon, besöka vårt sjukvårdstält samt delta i tävlingar av olika slag.  

Till vår hjälp hade vi informatörer från Livgardesgruppen samt ungdomar från vår lokala FBU-förening. Kompaniet riktar ett stort tack till alla deltagare, besökare och framförallt organisatören för att vi fick komma med kort varsel. 

För mer information om kompaniets verksamhet, kontakta oss via mail eller genom vår Facebooksida.

Publicerad: 2016-05-30
Uppdaterad: 2016-09-23

Krigsförbandsövning 2016 med 232:a insatskompaniet

Under vecka 16 genomförde 23. Hemvärnsbataljon Attundaland sin åttonde krigsförbandsövning.

Övningens fokus låg på försvarsstrid i bebyggelse, sambandstjänst och samordning mellan delade kompanienheter. Den aktiva fasen av övningen utfördes från torsdag till lördag och i stora drag kring Marma läger, Läkerolfabriken i Gävle och gamla Karlit i Karlholmsbruk. Inledningsvis samlades kompaniets chefslag tidigt i veckan ute på övningsfältet i Kungsängen för att förbereda mobilisering av förbandet. Därefter ryckte soldaterna in på onsdag eftermiddag. Mobilisering genomfördes för att organisera förbandet och order för kommande verksamhet och marsch upp till operationsområdet gavs sent under samma dag. Kompaniets bandvagnar lyftes upp till Marma med hjälp av stridsfordonstransport och övriga delar av förbandet genomförde fordonsmarsch med stöttning av MC-ordonnanser mellan Stockholm och Marma. Väl i Marma blev förbandet återigen komplett och kunde strax efter lunch göra uppmarsch mot Gävle och vårt objekt Läkerol.

Nya underrättelser
Strax efter avmarschen från Kungsängen nåddes ställföreträdande kompanichef av underrättelser att motståndare setts invid Läkerol. Detta kunde senare bekräftas av kompanichefen, som mötte upp förbandet i Marma efter att ha samverkat med personal ur underrättelsekompaniet Svea som haft observation mot objektet under cirka ett dygn med både personal på marken och från flyg i luften. Stridsplanen finslipades och förbandet kunde strax inleda tagandet av sitt objekt. Efter några mindre sammanstötar hade Läkerol genomsökts med hjälp av hundar och förbandet kunde upprätta stabsplats och påbörja förberedelser för att skydda byggnaden.

Försvara tagen terräng!
Slutligen inleddes under fredagen ett begränsat anfall av motståndaren söderifrån. Han lyckades tränga in i objektet och orsakade en del förluster i kompaniet innan vårt systerkompani kunde ansluta med en pluton för att förstärka försvaret tillräckligt mycket för att vi skulle få en chans till motstöt. Efter utdragna strider lyckades kompaniet med hjälp av förstärkningarna kasta ut angriparen. Tack vare bataljonens samlade sjukvårdsresurser kunde våra skadade snabbt transporteras från samlingsplatsen till kvalificerad vård på Gävle lasarett.

Landstigning i Gävle
Efter några timmars återhämtning nåddes vi under natten till lördagen av underrättelser att motståndaren landstigit i trakterna av Gävle. Ett brohuvud upprättades snabbt och våra omkringliggande förband försvarade så gott de kunde. Fienden lyckades snabbt slå sig ut ur brohuvudet och inledde ett mekaniserat anfall söderut mot Karlholmsbruk och Mehedeby.
Under lördagsmorgonen nådde fiendetätens spaningsförband Karlholmsbruk och striden togs upp av vårt systerkompani Södra Roslags. Nu var det vår tur att komma till undsättning och på morgonen lämnade en pluton förstärkt med extra pansarvärnsvapen Läkerol för att snabbt förstärka försvaret på Karlit. Efter några timmars strid insåg bataljonschefen på plats i Karlholmsbruk att förstärkningarna inte var tillräckliga. Resterande delar av vårt kompani framryckte snabbt till platsen för att ansluta till försvaret.

Vi biter oss fast
De båda kompanierna lyckades slå ut tillräckligt många vagnar för att få motståndaren att fastna i invecklade strider med avsutten trupp. Tack vare det avstannande anfallet kunde svenska mekaniserade förband mobilisera till tillräcklig styrka för att inleda ett motanfall från Uppsala mot Gävle.

Sent under lördagen nådde de svenska förbanden Karlholmsbruk och 23. Hemvärnsbataljon kunde dra sig tillbaka för återhämtning efter två dagars stridigheter.

Publicerad: 2016-05-12
Uppdaterad: 2016-09-23
Kalender
Tyck till om sidan