Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem

Skaraborgsgruppen

Att väcka en sida!

Det handlar om att attrahera er som är med i Skaraborgshemvärn eller er som är intresserade av att hitta till hemvärnet. För att var en intressant sida så kommer det finnas en presentation av alla som tjänstgör på Skaraborgsgruppen. 
Detta för att det skall finnas en möjlighet för er att få reda på vad vi gör när det inte är på övningar eller har utbildningar.
Varför genomförs nu detta? kan ju vän av ordning fundera på!

Det enkla svaret är att Daniel Barsk och Charlotta Edman har varit på informations och webb kurs på Hemvärnets stridsskola i Vällinge i maj.

Tankar av Daniel

Vad är din bild av Hemvärnet?
-Ett gäng gamla gubbar som fikar i skogen och ibland så skjuter man lite.
Denna bild av hemvärnet stöter jag på väldigt ofta i mitt yrke som handläggare hemvärn, man undrar om denna bild stämmer?
Att förändra synen och påvisa att Hemvärnet idag ser helt annorlunda ut än för 20 år sedan, är en av mina stora utmaningar jag jobbar med när jag rekryterar in nya personer till Hemvärnet.
Mycket handlar om att tala om att det skett en stor föryngring vad gäller ålder hos dem som är med.  Medelåldern ligger idag mellan 30-40 år och inte 50-60 år som många tror.
Den personliga utrustningen är uppdaterad och är samma som anställda inom Försvarsmakten har vid sina regementen, det kan skilja mellan en t-shirt eller ett par strumpor. Det körs samma fordon, man sover i likadana tält, bär samma ryggsäck. Det som kan skilja här är att vi använder olika vapensystem men det behöver inte betyda att det är något negativt, det kan faktiskt vara positivt som i detta fall. Det finns tyngd och kraft bakom vår verkan.
När jag möter dessa tankar, funderingar om hur man tror att Hemvärnet ser ut idag så börjar ett av dem absolut viktigaste uppgifterna i mitt jobb som rekryterare, att förändra den bilden. 
Det handlar om att möta människor i det civila samhället, där dem bor, jobbar eller bara umgås men också anställda soldater, officerare och berätta hur Hemvärnet ser ut idag, vad vi gör, vilka våra uppgifter är. Att förmedla den verkliga bilden.
Hemvärnet utgör idag nästan 50 % av totalförsvaret i Sverige, 22 000 frivilliga människor som är redo att stötta det svenska samhället under extrema förhållanden samt försvara Sverige i händelse av krig.

Hemvärnet,  överallt  alltid.

Tankar från Charlotta 

De som är aktiv i hemvärnet är en av grundpelarna för att utbildningsgrupperna skall finnas. Utbildningsgruppens uppgift är att stötta förbandet för att de skall kunna utveckla sina färdigheter samt att stödja rekryteringen till för banden, de som är hemvärnssoldaten har ett intresse av ett fritt Sverige och är beredd att göra en frivilliginsats när det är ett behov som påkallas från samhället så väl under kris som under fred.
Utan ett fungerande hemvärn så är behovet av Skaraborgsgruppen litet. Det vi gör nu är att sprida lite andra infallsvinklar till alla som är intresserade av hemvärnet i Skaraborg.
Det Charlotta tycker är viktigt är att sprida information ut till förbandet med den verksamhet som sker på urbildningsgruppen men som inte står i Verksamhetsorden för 38:e och 39:e hemvärnsbataljonerna. Det är här på plattformen www.hemvärnet.se som möjlighet finns att sprida information om den verksamhet som genomförs vid utbildningsgruppen mellan de olika övningsserierna samt mellan tillfällena av kompletterande utbildningar eller andra samankomster där hemvärnsoldaten är inbjuden.
Min viktigaste arbetsuppgift på gruppen är;
att stödja förbandets personaltjänst så att all personal står på rätt befattning samt att tider och rätt ersättning registreras,utbilda i ”Mitt försvarsmakten” kanalen in vid rekrytering till hemvärnet samt stödjer vid frågor, utbilda i hemvärnetsledningsstödssystem, en Sitawer platform, stödja och hjälpa mina arbetskamrater med uppgifter som de inte kan lösa.
Genom att utnyttja all den kompetens som finns hos medarbetarna på utbildningsgruppen är det möjligt att tänka i nya banor om vem som gör vad, förutom det som är uppräknat ovan har jag även kunskaper i datakommunikation, är instruktör för ”taktiskt omhändertagande” har ansvaret för beställning av behörigheter för mina medarbetare samt de av hemvärnssoldaterna som skall ha tillgång till intranät.
Det är från min vy viktigt att använda gruppens resurser på ett effektivt sätt och förmedla kunskap om vad som sker mellan övningar till hemvärnsoldaten så att det byggs en bro av förståelse. För jag vet att hemvärnsoldaten också har ett heltidsjobb och en familj som väntar.. 


 

Nyheter från Skaraborgsgruppen


Verksamhetsorder 2020 utgåva

Verksamhetsorder för 2020

 

 

 

 

Publicerad: 2019-12-11
Uppdaterad: 2019-12-11

Hemvärnshandboken (HvH) 2018

Den nya handboken för Hemvärnet, HvH 2018

Handbok Hemvärn 2018, HvH 2016, utgör en sammanställning av bestämmelser från andra regelverk, samt unika bestämmerlser för hemvärnet.

  • Del 1: Grundläggande bestämmelser, organisation, uppgifter och förmåner,
  • Del 2: Hemvärnets utbildning och avtal
  • Del 3: Rikshemvärnschefens årliga anvisningar.

 

Länk till HvH 2018 i pdf-format

 

 

Publicerad: 2019-04-25
Av: Edman, Charlotta <Skicka meddelande>
Uppdaterad: 2019-09-02

OM SKARABORGSGRUPPEN

Skaraborgsgruppen är en enhet i Skaraborgs regemente i Skövde.

Skaraborgsgruppen ansvarar för att utbilda, stödja och administrera hemvärnsutbildning i Skaraborg. Utbildningsgruppen stödjer även de frivilliga försvarsorganisationerna i Skaraborg.

De bataljoner vi utbildar, stödjer och administrerar är 38.e och 39.e hemvärnsbataljonen. Nedan visas en bild av Skaraborgsgruppens upptagningsområde och den ungefärliga upptagningsområden för de båda bataljonerna. Självklart kan Du välja bataljon oavsett var i Skaraborg Du bor.

BLI SOLDAT

Är du intresserad av att bli soldat?

Gör en intresseanmälan genom att skapa ett konto och registrera dig på mitt.försvarsmakten.se när du är klar kommer du att bli kontaktad av någon av de hemvärnsmän som på sin fritid genomför intervjuer. därefter kommer du att komma vidare i processen vilket kan ta upp till ett halvår beroende på när du ansöker.

Har du frågor om intresseanmälan eller rekryteringsgång? Kontakta Skaraborgsgruppen genom att skicka en e-post till handläggare hemvärn Daniel Barsk på daniel.barsk@mil.se

Det går också bra att fråga Försvarsmaktens centrala Rekryteringslinje, som har svar på det mesta. Du når dem på rekrytering@mil.se eller ring +46 (0)8-514 390 09 (vardagar 10.00-15.00).

Publicerad: 2017-12-14
Uppdaterad: 2019-04-25
Kalender
Tyck till om sidan