Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 34:e hemvärnsbataljonen/ Kalmarbataljonen

Klicka här för att läsa mer om 34:e hemvärnsbataljonen/ Kalmarbataljonen

Visar nyheter från 7 juni 2019 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

En KFÖ-vecka med 341 Insatskompaniet

För att vara höst i Småland och Öland så var vädret på bästa sida denna vecka. Efter måndagens förmiddag på flygplatsen i Kalmar där bataljonschef med flera hade några gemensamma genomgångar bar det av till Spårösundslägret utanför Västervik.

 

Där skulle C 341. Insatskompaniet, Löjtnant Mikael Karlsson på egen hand driva sitt kompani framåt under tre dagar innan alla bataljonens förband på olika vägar skulle framrycka till diverse skyddsobjekt på Öland.

Platserna för såväl detta kompani som övriga tas inte upp här.

 

Varje soldat fick vid inryckningen kvittera ut sin nya IGR (Intern GruppRadio) och även de handhållna stationerna på de olika grupperna.

 

De inledande dagarna användes till att träna bedömmande och ordergivning mot kompaniets uppgift, montera och träna med IGR samt även en rekognosering på ön då endast Kompanichefen sett platserna de skulle bevaka.

 

Torsdag morgon och order för marschen är redan given föregående kväll och efter frukost lämnade förbandet lägret för att plutonsvis gå mot Kalmar där enheterna återsamlade efter passage av sina förråd på olika platser. En kort ordergivning och sedan över Ölandsbron mot bataljonens TOLO (Tanknings Och Laddnings Omgång).

 

Efter uppfyllnad av drivmedel och ammunition gick så kompaniet åter olika vägar för att ta sina huvudobjekt. Den här gången hade plutonerna tid att verkligen genomföra alla ordrar och med sina hundekipage söka av hela terrängområdet även utanför objekten.

 

Med objekten säkrade grupperade så kompaniet och påbörjade sin bevakning och patruller. De följande dygnen skedde all verksamhet och alla moment utan något som helst stopp i momenten av Blå-Gul på kompaniet (undertecknad.) Nu var det chefer och soldater själva som fick dra slutsatser om intensitet i poster, patruller och bevakning, när ett spår skulle sluta följas eller när bedömdes rimligt riskfritt att avtransportera skadade från någon stridskontakt.

 

Det här kompaniet lyckads verkligen att leda sig genom dessa dygn på skarpa objekt på Öland. Framför allt kompaniledningen skall ha en stor eloge. Med endast några få befattningar besatta och med all nya i sina roller samt med en enorm brist på materiel löstes ledning ut dygnet runt dessa dagar på ett föredömligt sätt.

 

 

Kapten Anders Engström

Utbildningsofficer

Kalmar och Kronobergsgruppen

Uppdaterad*: 2015-11-03

2015-12-07

Hemvärnsmusiken hälsar julen välkommen

Läs artikeln

2015-11-14

Åtgärdar tekniska problem med anmälningar

Läs artikeln

2015-11-03

En KFÖ-vecka med 341 Insatskompaniet

Läs artikeln

2015-09-29

Ölands skördefest och Hemvärnet 75 år

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan