Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 206:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan

Klicka här för att läsa mer om 206:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan

Efter vaktparader kommer julkonserter!

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan stod för musiken vid högvaktsavlösningarna den 16 och 17 september i Stockholm. Vi har nu andats ut och börjat repetera inför julens traditionsenliga julkonserter. Vi börjar också blicka fram mot ett nytt, spännande spelår.

Vaktparader

Mitt under Försvarsmaktens övning, Aurora 17, fick musikkåren den äran att ansvara för musiken vid vaktparaderna helgen 16-17 september. Vi anförde båda dagarna vaktsoldater ur Livgardet och med anledning av övningen genomförde vi uppdraget i fältparaddräkt 90. Detta var musikkårens 21:a och 22:a vaktparad i ordningen. 

Bussen gick sent fredag eftermiddag från vår repetitionslokal i Guldsmedshyttan, norr om Lindesberg. Efter uppvärmning på Kavallerikasern, K1, på lördagsmorgonen så ställde vi upp på Armémuseum kl. 11.30. Vi började med att spela pågående förbands marsch, "Dragonerna komma" (A. Ericsson), medan vaktsyrkan marscherade in framför museet intill musikkåren. Konsertdelen innehöll två marscher: "Sons of the Brave" (T. Bidgood) och "Muistoja Pohjolasta" (S. Sihvo). Efter visitering så avmarscherade vi från Armémuseum spelandes pågående förbands marsch, "Dragonerna komma". 

Genom stan och under strålande sol klingade "Fanvakten" (K. Ekström) och "Tellusmarsch" (H. Damberg). Under inmarschen till slottet, efter slottsbacken, spelades pågående förbands marsch på nytt. Trots att det inte anses vara högsäsong så var det ändå mycket stor publik på yttre borggåren. Nu var det dags för sedvanlig högvaktsavlösning med allt vad det innebär. I vår konsert om fyra marscher (inkl. pågående förbands marsch) fanns "Kungl. Livregementets Grenadjärers marsch" på programmet. I övrigt samma konsertprogram som vid Armémuseum. Konserten leddes av vår dirigent, tillika hemvärnstrumslagare, Tommy Lundholm.

Efter att avgående förbands marsch, "Svea Livgardets Marsch" (W. Körner), spelats var det dags för musikkåren att avmarschera till tonerna av "Förutvarande Livregementets Grenadjärkårs marsch". En marsch som tillhör traditionen för musikkåren att marschera ut från borggården med. 

På söndagen var det dags för nästa vaktparad. Den enda skillnaden (förutom att det skedde en timme senare) var att Livgardets infanterister nu var pågående förband och kavalleristerna avgående. Marscherna "Dragonerna komma" och "Svea Livgardets Marsch" bytte därmed plats på notgaffeln.

Söndag eftermiddag gick bussen hem igen mot Guldsmedshyttan, efter två lyckade vaktparader.

Musikkåren uppställd framför Armémuseum. Foto: Inger Svensson.

Julkonserter nästa!

Torsdagen den 7 december är du välkommen till Nikolaikyrkan i Örebro där årets Julvesper går av stapeln. Vi, tillsammans med övriga Sannahedsbataljonen, ser till att du kommer att ha en trevlig kväll med mycket julmusik och värme. En och annan marsch kommer givetvis att spelas, b.la "Sannaheds Hemvärnsbataljons marsch" (J. Persson) och "Våra vita Grenadjärer" (G. Björkquist). Konserten startar kl. 19 - men var på plats i tid då kyrkan snabbt brukar bli fullsatt! Välkommen!

Tredje advent, 17 december, genomför vi sista spelningen för året och den andra julkonserten - nu i Guldsmedshyttans kyrka. Detta blir dock inte med den militära kåren utan i civil tappning och då är det mörkblå uniform som gäller istället. Läs mer om julkonserten på GHMK.se.

Nästa år - mbw 2018!

Vi har ett spännande spelår framför oss. Mycket är fortfarande i planeringsstadiet, men vi kan till och börja med glatt meddela att MBW 2018 (Military Band Weekend) genomförs någon gång i maj (exakt datum kommer inom kort! Håll utkik!). Här välkomnar vi de som är intresserade av hemvärnsmusik och vill lära sig mer om livet som hemvärnsmusiker med allt vad det innebär. Det blir en hel helg med marschmusik och exercis. Vi rycker in tillsammans på fredagen och rycker ut på söndagen och vi kommer att vara på Villingsbergs skjutfält mellan Karlskoga och Örebro. Detta blir tredje MBW i ordningen som vi genomför.

Vi hoppas på att fler hemvärmsmusikkårer vågar prova något liknande. En av vår viktigaste uppgift som hemvärnsmusikkår är att bevara militärmusiken och vad passar det inte bättre än att låta intresserade prova på - på riktigt, i fältuniform? Ett ypperligt tillfälle att rekrytera till sin egen kår också. Ni är välkomna att kontakta oss kring vårt upplägg kring MBW.

MBW är gratis och mer info kommer inom kort på hemsidan och på vår Facebook

Väl mött!

Av: Enström, Simon <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2017-10-08

2020-05-06

En annorlunda tid är nu

Läs artikeln

2019-05-03

Årets upplaga av Military Band Weekend inställt

Läs artikeln

2019-02-15

Välkommen med din anmälan till MBW 2019!

Läs artikeln

2018-11-22

Julvesper med Sannahedsbataljonen närmar sig med stormsteg

Läs artikeln

2018-10-03

Historiskt högvaktsuppdrag i Stockholm

Läs artikeln

2018-09-13

Snart dags för vaktparader igen!

Läs artikeln

2018-05-22

Military Band Weekend gav succé för tredje året i rad

Läs artikeln

2018-03-24

Två kyrkokonserter på en dag för 206:e Musikkåren

Läs artikeln

2018-02-06

Välkommen till Military Band Weekend 2018!

Läs artikeln

2017-12-09

Julvesper med 206:e musikkåren

Läs artikeln

2017-10-08

Efter vaktparader kommer julkonserter!

Läs artikeln

2016-11-21

Traditionsenlig Julvesper med 206:e Musikkåren

Läs artikeln

2016-08-16

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan har genomfört spelningar utomlands

Läs artikeln

2016-07-02

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan representerar Sverige i Skottland

Läs artikeln

2016-06-08

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan tar sommarlov!

Läs artikeln

2015-11-04

Goda lovord efter lyckad högvakt

Läs artikeln

2015-10-12

Nu är genrepet gjort - Stockholm nästa!

Läs artikeln

2015-08-26

Fallskärmsjägarnas dag 2015 i strålande sol

Läs artikeln

2015-08-20

750-årsjubileum och Fallskärmsjägarnas dag

Läs artikeln

2015-07-12

Slagverkskurs i Villingsberg för Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan