Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 206:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan

Klicka här för att läsa mer om 206:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan tar sommarlov!

Vi, 20:e Sannahedsbataljonens musikkår, har haft en förhållandevis lugn vårsäsong spelmässigt då vi har lagt fokus på rekrytering. MBW får anses vara den stora grejen som har hänt under våren, och vilken succé det blev! Vi har nyligen genomfört Nationaldagsspelningar och tar nu ett litet sommarlov innan musikkåren drar till Skottland senare i sommar. Den civila kåren har fortfarande spelningar kvar, närmare bestämt kring midsommar! 

Military Band Weekend (MBW)

Den 20-22 maj arrangerade 206:e musikkåren ett helt nytt koncept, nämligen Military Band Weekend. Syftet med denna weekend var att låta alla intresserade över 15 år prova på hur det är att vara hemvärnsmusiker samt känna på hur det är att spela militärmusik och bo på logement. Vi tycker det är väldigt viktigt att bevara militär- och försvarsmusiken men även att förstärka landets hemvärnsmusikkårer med nya, unga, förmågor. Då detta var något helt nytt för musikkåren kände nog alla en viss nervositet men framförallt en glädje och förhoppning om att detta kan bli något riktigt bra. 

20 anmälningar kom in vilket gjorde att helgen blev av (minimum 10 anmälda). MBW genomfördes i militärområdet i Villingsberg och många deltagare hade färdats ända från Stockholm, Värmland men även Småland. Några kom även från trakten, d.v.s. Örebro län. Musikkåren tillsammans med deltagarna ryckte in på fredagseftermiddagen och man fick prova ut skyddskläder, m/90. Under helgen satt vi och repeterade på olika låtar men till största delen var vi utomhus och övade exercis - ända från grunden. På söndagen övade vi till och med musikkårens egna nya figurativa program. Det var en del som inte alls hade marscherat förut men som under söndagseftermiddagen genomförde ett väl godkänt fig och även stående konsert (likt konserten på borggården på Stockholms slott vid högvaktsavlösningen). Mycket bra kämpat!

Dubbel armlängds lucka, rättning mittåt! Foto: Inger Svensson.

Repertoaren bestod bland annat av Under blågul fana, Arméns paradmarsch, Till fronten, Armé och Marin, Du gamla du fria, Kungssången och The Imperial March.

Vi från musikkåren kan inte annat än säga att MBW blev en succé. Detta koncept borde fler hemvärnskårer prova. Alla deltagare trivdes och gjorde sitt allra bästa och det går inte annat än att säga att kvalitén var mycket hög bland alla instrumentgrupper. Vår stora förhoppning är givetvis att få in nya musiker i Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan (då vi satsat på rekrytering hela våren) men även att övriga hemvärnsmusikkårer får in intresseanmälningar. 

Att visa hur förbaskat kul det är att spela militärmusik och att marschera till musik var ett av målen med MBW, och det tror vi att vi har lyckats att förmedla. Det är vår känsla i alla fall!

Nationaldagsspelningarna

Musikkåren genomförde traditionella nationaldagsspelningar den 6 juni. Vi gick upp i ottan och hemvärnstrumslagaren slog in Under blågul fana redan 7.50 på yttre borggården vid Örebro slott. Efter en ceremoni begav vi oss till slottsparken för en alltid lika trevlig stående konsert på 7-8 låtar. I år var det strålande solsken vilket resulterade i riktigt mycket folk som samlades sig under den blågula himlen!

Mitt på dagen hade många av musikkårens medlemmar fler spelningar med andra orkestrar. Men lagom när klockan slog 17.50 kommenderade hemvärnstrumslagare Tommy Lundholm framåt, marsch! och musikkåren marscherade från Lindesberg arena fram till Oscarsparken för sedvanligt nationaldagsfirande. 

 

Nationaldagen i Lindesberg, marscherandes på Kungsgatan. Foto: Inger Svensson.

Skottlandsresa

Musikkåren har fått den stora äran att representera Sverige i Edinburgh vid månadsskiftet juli-augusti. Vi kommer att flyga dit på torsdagen och komma hem igen på måndagen. Under dessa dagar ska vi både paradera och ha en sittande kyrkokonsert i eller i utkanten av Edinburgh.

Trevlig sommar önskar Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan - och glöm inte att följa oss på Facebook och Instagram (@Guldsmedshyttansmusikkar).

 

 
Uppdaterad*: 2016-06-08

2020-05-06

En annorlunda tid är nu

Läs artikeln

2019-05-03

Årets upplaga av Military Band Weekend inställt

Läs artikeln

2019-02-15

Välkommen med din anmälan till MBW 2019!

Läs artikeln

2018-11-22

Julvesper med Sannahedsbataljonen närmar sig med stormsteg

Läs artikeln

2018-10-03

Historiskt högvaktsuppdrag i Stockholm

Läs artikeln

2018-09-13

Snart dags för vaktparader igen!

Läs artikeln

2018-05-22

Military Band Weekend gav succé för tredje året i rad

Läs artikeln

2018-03-24

Två kyrkokonserter på en dag för 206:e Musikkåren

Läs artikeln

2018-02-06

Välkommen till Military Band Weekend 2018!

Läs artikeln

2017-12-09

Julvesper med 206:e musikkåren

Läs artikeln

2017-10-08

Efter vaktparader kommer julkonserter!

Läs artikeln

2016-11-21

Traditionsenlig Julvesper med 206:e Musikkåren

Läs artikeln

2016-08-16

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan har genomfört spelningar utomlands

Läs artikeln

2016-07-02

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan representerar Sverige i Skottland

Läs artikeln

2016-06-08

Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan tar sommarlov!

Läs artikeln

2015-11-04

Goda lovord efter lyckad högvakt

Läs artikeln

2015-10-12

Nu är genrepet gjort - Stockholm nästa!

Läs artikeln

2015-08-26

Fallskärmsjägarnas dag 2015 i strålande sol

Läs artikeln

2015-08-20

750-årsjubileum och Fallskärmsjägarnas dag

Läs artikeln

2015-07-12

Slagverkskurs i Villingsberg för Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan