Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Skånskagruppen

Klicka här för att läsa mer om Skånskagruppen

HEMVÄRNET STÖDJER JORDBRUKSVERKET

Idag tog Norra skånska bataljonen över 48.hemvärnsbataljons insats vid den hönsbesättning i Mörarp utanför Helsingborg som drabbats av fågelinfluensa. Ett tjugotal soldater hjälper de närmaste dagarna till med det omfattande saneringsarbete som görs i stallarna på gården.

Hemvärnet stödjer tillsammans med frivilligorganisationer som Blå Stjärnan och Lottakåren Jordbruksverket som är den myndighet som är ansvarig för kontroll och skydd av smittsamma sjukdomar hos djur. Det är också Jordbruksverket som förser hemvärnssoldaterna med den skyddsutrustning och den utbildning som behövs för att genomföra saneringen.

En påfrestande uppgift

Det är inte en kamp mot klockan som till exempel vid en skogsbrand, men det är mycket jobb som ska göras och med skyddsutrustning som är påfrestande att bära. Soldaterna bär heltäckande skyddskläder och skyddsmask när de är inne i stallarna och arbetar och varje arbetspass avslutas med att de sanerar sig själva för att smittan inte ska spridas utanför gården, vilket bara det tar en timme att genomföra.

Richard Svensson är chef för dagens insats och lyfter fram att oavsett insatsens art visar Hemvärnet alltid samma goda vilja och engagemang och det är styrkan i Hemvärnet. När samhället behöver oss så ställer vi upp.

Andra myndigheter och organisationer som varit på plats har varit mycket imponerade av vår insats, fortsätter Richard. På mycket kort varsel dyker vi upp med utlovad personal och fungerande ledningsstruktur och när vi lämnar över till nästa omgång personal sker detta enligt fastställda rutiner. Det klassiska militära uttrycket rätt tid, rätt plats och rätt utrustning kommer väl till pass.

Inte första gången

Hemvärnet har även tidigare varit insatt för att stödja Jordbruksverket i deras arbete mot spridning av fågelinfluensa. För tio år sedan skedde en större insats på ostkusten där döda vilda fåglar som smittats av fågelinfluensa samlades in för att hindra smittspridning till tamdjur.

Uppdaterad: 2016-11-28
Publicerad: 2016-12-01, Skånskagruppen
Uppdaterad*: 2016-12-01

2019-09-13

Vill du göra en insats, gå med i hemvärnet!

Läs artikeln

2018-03-21

Verkansskjutning på Rinkaby

Läs artikeln

2016-12-01

HEMVÄRNET STÖDJER JORDBRUKSVERKET

Läs artikeln

2016-09-17

Dagens övning i Kristianstad besöktes av många nyfikna

Läs artikeln

2016-09-14

Hemvärnet övar i Kristianstad 17 sept

Läs artikeln

2016-08-09

Utbildning GU/NY våren 2017 mot Hemvärnet i Skåne

Läs artikeln

2016-08-09

Regementets dag 27 aug kl 1000-1500

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan