Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 351:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 351:a kompaniet

En sjukvårdsresurs att räkna med

En varm höstsol strilar ner mellan lövverken. Plöstligt bryts stilheten då rop av smärta hörs över skogen. 

Över radion kommer rapport in om en olycka. En trött soldat har skadat sig när han skulle ta sig ur en bandvagn. Skenbenet har fått en fraktur och soldaten måste under läkarvård.

Sjuktransporten rycker ut

En mil bort börjar en febril verksamhet i kompanistaben som snabbt fortplantar sig till kompanisamlingsplatsen för skadade. Soldater därifrån släpper vad de har för händerna och kastar sig iväg i sjukvårdstransportfordonet. En stor och stabil terrängbil med en spratansk sjukvårdsinredning anpassad för krigets villkor.

Under tiden har den skadade fått sin fraktur omlagd. Soldaten hålls varm och under uppsikt. Tillståndet är stabilt, men inte mer än så. Invisning till platsen förbereds. Bara transporten kommer så ska det gå snabbt...

Mycket riktigt så går det undan när terrängbilen rullar in. Vana händer undersöker frakturen och tar uppgifter från soldaterna som omhändertagit den skadade. Men plötsligt ljuder en skottsalva i närheten. Ett par hundra meter bort hörs rop och skrik. Ett våda skott har gått av och det blöder ymning. Två sjukvårdssoldater rusar iväg för att ta hand om den nya skadan, medan den andra skadade lyfts in i sjuktransporten.

Då händer det som inte får hända. En spaningspatrull anmäler in att de hör ljud i skogen. Snart kommer det rapporter om beväpnade människor som rör sig väster om oss. Stilheten bryts än en gång när ett anfall mot oss inleds från norr. Nu blir det bråttom. Transporten beodras in i skydd av skogen.

När allt händer samtidigt

Inne i dunklet bakom en skogsridå upprättas det en tillfällig samlingsplats för skadade. Fler skadade rapporteras in. Fienden har fått en en träff på en soldat ur vars hals det nu pumpar blod. Han släpas genom skog och mark mot samlingsplatsen. Soldater kämpar och hans kläder slits sönder när grenar greppar tag i hans utrustning. Samtidigt skadas en annan soldat i axel. Soldaten som söker skydd i plutonsstaben. 

I närheten av kraftig skottlossning jobbar nu sjukvårdsgruppen intensivt. Läget är kritiskt för soldaten med skadan i halsen och resurser omfördelas till de som har större utsikt att klara sig till mer kvalificerad sjukvård.

Plöstligt blir allt tyst igen. Sex fiende soldater är bekämpade och flera av dem ligger nedkämpade i terrängen. Så småningom bedöms läget åter säkert och i skydd av plutonen kan sjukvårdstransporten äntligen ta sig mot sjukhus. Bakom rullar en bandvagn med stupade vänner och fiender. En tomhet infinner sig. Adrenalinet lägger sig och en viss trötthet breder ut sig. I krig vänder det snabbt.

Stolta och flexibla

En tillämpad krigsförbandsövning ställer stora krav på flexibilitet. Men vi är där för att öva och lära oss. Fel rättas till och erfarenheter görs. Sammantaget har kompaniets sjukvårdsgrupp fått en mycket bra övning. Till på köpet var det de som löste ut striden mot sabotageförband när ordinarie grupperingsplats anfölls. Med stolthet kan vi konstatera att kompaniet fått en sjukvårdsresurs man kan räkna med i kris och krig.

Läs mer om krigsförbandsövningen här...

Publicerad: 2015-10-11, 351:a kompaniet
Uppdaterad*: 2015-10-12

2019-11-07

Skärpan när allt sätts på prov

Läs artikeln

2019-09-01

Film från kvällsskjutning med insatskompaniet

Läs artikeln

2017-11-03

Aurora gav samverkan, spänning och rutintjänst

Läs artikeln

2017-03-06

I kylan mäts krafterna

Läs artikeln

2016-02-12

Blöt, kallt och eländigt ger perfekta förhållanden!

Läs artikeln

2015-12-20

Hög beredskap med full kontroll

Läs artikeln

2015-10-11

En sjukvårdsresurs att räkna med

Läs artikeln

2015-10-11

Krigsförbandsövning höljd i dimma

Läs artikeln

2015-03-16

Reflektion; Det vi älskar skyddar vi från världens faror

Läs artikeln

2015-02-11

Härlig drill med våra understödsvapnen

Läs artikeln

2014-10-12

Hemvärnet slår fienden med nit och list

Läs artikeln

2014-10-02

Kontroll, trygghet och utmaning i mask.

Läs artikeln

2014-05-25

Fullt fokus när pansarfordon skickas mot skyn

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan