Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 351:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 351:a kompaniet

I kylan mäts krafterna

Februari erbjuder den miljö som är absolut svårast för en soldat – mörker och kyla. I skydd av natten drar fienden nytta av detta. Därför övar bataljonen under dessa förhållanden. I en årligen återkommande dubbelsidig övning mäts krafterna när det gäller ta och skydda en plats. Det är mörkt, kallt och alla är på helspänn.

Redo för stridsspaning

Det råder en febril verksamhet i kompanistaben. Underrättelsesoldaterna har precis redogjort för sin spaningsrapport. Nu justeras planerna för kvällens stridsspaning där insatssoldaterna och underrättelsesoldaterna ska samverka.

I sjukvårdstältet höjs beredskapen och kaminen är redan tänd. En minibus (PB8) är iordningställd för sjukvårdstransport. Säten har tagits ur, bår surrats fast och en sjukvårdsinredning är fäst invändigt. Den innehåller nu allt man kan behöva vid akut omhändertagande av en sårad soldat.

likt en pinne mot en myrstack

Att genomföra en stridspaning innebär att man vill framkalla ungefär samma reaktion som när man petar med en pinne på en myrstack. En snabb stöt för att se reaktionen, avläsa fiendens styrka och sedan ta sig bort i skydd så fort som möjligt.

På andra sidan, hos motståndarna, byggs skyddet ut av grupperingsplatsen. Under helgen är det den som ska skyddas. I övningen symboliserar den en av Hemvärnets huvuduppgifter – ett objekt som ska skyddas från fientlig påverkan. Larmminor och sensorer finns i terrängen. Stridställningar är rekognoserade och försvarsstriden är förövad. Timmarna går och mörkret sänker sig. Ute i värnen finns endast posterna som spanar ut i natten med sinnena på helspänn. Övriga befinner sig inne i tältet för att öva fullt ut på responstid om larmet går.

natt förvandlas till dag

Plötsligt går en larmmina av med ett tjut och skogen lyses samtidigt upp av den.  Posten öppnar eld med kulsprutan samtidigt som den anfallande fienden svarar med ett granatgevär som bryter natten med sin eldkvast från dess eldmarkering. Stridställlningarna besätts och striden är öronbedövande – för att i nästa ögonblick övergå smärtsam tystnad.

PAtrullen drar sig ur

Det enda som hörs över nejden är det swoshande ljudet av signalpistolens lyspatroner. De skjuts iväg upp över natthimmeln. I små fallskärmar dinglar sedan deras lyssatser som sprider ett vitt sken över skogen. I skydd av terrängen drar sig spaningspatrullen ur striden. De har skapat sig en bild av antalet soldater, beväpning och agerande. Uppdraget är så när slutfört. Nu ska de bara ta sig hem.

Efter några hundra meter segnar en av patrullen soldater ihop. Soldaten har blivit träffad av en fiktiv kula och agerar enligt sitt skademarkeringskort. I skydd av sina kollegor så tas denne omhand och bärs mot en mötesplats för transporter. Under tiden begär signalisten in assistans av sjukvårdare från kompaniet. De anländer med sitt sjuktransportsfordon.

KAOS PÅ SJUKVÅRDSPLATSEN

Inne i sjukvårdstältet förbereds den skadade för vidare transport mot sjukhus. Då hörs plötsligt ytterligare ett fordon närma sig. Ur det väller det flera skadade. En avlider på plats och chockade vänner skriker ut sin förtvivlan samtidigt som sjukvårdarna försöker få kontroll på situationen. Flera andra ur staben engageras för att stödja och avlasta.

En timme senare pustar en sjukvårdare ut. Hon konstaterar trött men nöjd att det är precis sådant här hon är här för att öva på! 

Klockan går mot midnatt. Ett moment kvar på övningsledarens schema och i morgon väntar repetition i dagsljus. Då justerar vi detaljerna. Det är detta som gör oss till skickliga soldater.

Publicerad: 2017-03-06, 351:a kompaniet
Uppdaterad*: 2017-03-06

2019-11-07

Skärpan när allt sätts på prov

Läs artikeln

2019-09-01

Film från kvällsskjutning med insatskompaniet

Läs artikeln

2017-11-03

Aurora gav samverkan, spänning och rutintjänst

Läs artikeln

2017-03-06

I kylan mäts krafterna

Läs artikeln

2016-02-12

Blöt, kallt och eländigt ger perfekta förhållanden!

Läs artikeln

2015-12-20

Hög beredskap med full kontroll

Läs artikeln

2015-10-11

En sjukvårdsresurs att räkna med

Läs artikeln

2015-10-11

Krigsförbandsövning höljd i dimma

Läs artikeln

2015-03-16

Reflektion; Det vi älskar skyddar vi från världens faror

Läs artikeln

2015-02-11

Härlig drill med våra understödsvapnen

Läs artikeln

2014-10-12

Hemvärnet slår fienden med nit och list

Läs artikeln

2014-10-02

Kontroll, trygghet och utmaning i mask.

Läs artikeln

2014-05-25

Fullt fokus när pansarfordon skickas mot skyn

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan