Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Södermanlandsgruppen

Klicka här för att läsa mer om Södermanlandsgruppen

Utveckla ditt stora matintresse och bidra till samhället några dygn per år.

I dag är intresset för att laga mat stort utifrån det utbud som finns av olika matlagningsprogram på TV. Du kanske följer ett eller flera själv? Många av dem är tävlingsinriktade där det  handlar om att utmana sig själv och andra i sina matkunskaper och i olika situationer.  Känner du ett stort intresse för mat och vilja bidra till samhället, samtidigt som du utvecklar dig själv? 

Under hemvärnets övningar så övas kokgruppen i att laga all mat som ska ut till soldaterna. Här kokas bland annat ris och korvstroganoff som tillagas för ca 150 luncher på tre stycken fältkockar. Här är det viktigt att det är rätt temperatur och att de som har allergier får rätt mat. De som jobbar i koket har ett stort ansvar och engagemang gällande mat och vet hur uppskattat det är för alla soldater som har övat hela dagen med stor fysisk påfrestning.


Möt en av kockarna

1.Sgt Roberth Hedin har varit med som hemvärnsungdom sedan -84 och har sedan dess varit med i Hemvärnet efter värnplikten -89. Roberth var tidigare gruppchef för soldater men såg möjligheten till att utbilda sig till kock och är numera det i samma kompani.


Fältkocksutbildning

För att Roberth skulle kunna bli kock i Hemvärnet så behövde han gå Grundläggande Fältkocksutbildningen som gick två veckor i Karlskrona under sommaren 2016. Där fick han bland annat lära sig att proportionerna med kryddningen inte är så lätt och att man oftast kryddar för lite. Kn. Örjan Johansson som annars är Kvartermästare på 27:e Hemvärnsbataljon är under vissa övningar instruktör för kokgruppen. Örjan  håller med Roberth angående kryddningen då han även är kurschef på Grundläggande Fältkocksutbildningen. Där träffade även Roberth andra från hela landet som utbildade sig till fältkock i Hemvärnet. Efter det så behöver man även gå vinterutbildningen innan man är klar som fältkock. Sedan finns även fortsättningskurs för specialkost. Har man inte en värnplikt eller grundmilitärutbildning så behöver man göra en 2 veckors grundutbildning för frivilliga som förkortas GU-F.


Intresset för mat det viktigaste

Det viktigaste med att vara kock i Hemvärnet är att tycka om att laga mat.  –Vi får ju direkt feedback angående maten från soldaterna om det är bra eller inte.  Hittills så har vi fått bra betyg, men man vet aldrig, säger Roberth. Det är ingen i kokgruppen som är kock i det civila, men har alla intresset av det och det är egentligen det som är viktigast fyller Roberth i. Grundrecepten utgår de ifrån, men det är varje kock som gör sin version av maten.

Att maten är viktig för stridsvärdet vet de i kokgruppen då de alla har haft en befattning som soldat i början. En god måltid kan höja stridsvärdet enormt om man har varit ute och övat strid hela dagen. Vi anpassar oss även vad vi serverar så gott det går beroende på situation och väder, säger Roberth.
Att vara med i en kokgrupp innebär att du bör vara stark för att klara de tunga lyften, tycka om att laga mat, men även kunna försvara sin grupperingsplats.


Med på Korv och bröd Festivalen

Under Korv och bröd Festivalen i Stallarholmen förra året så visades en kokvagn upp för bland annat elever från kockutbildningen Culinary Craft samt besökare på festivalen. De hade då möjlighet att bli förevisad hur en kokvagn som används i Hemvärnet fungerar. Eleverna hade under veckan gjort sin egen korv och ärtsoppa som de hade med sig till Festivalen. Eleverna gick då sitt första år på utbildningen och fick på så sätt en inblick hur det är att laga mat ute i fält.  Jimmy Forzelius som är ansvarig lärare för utbildningen Culinary Craft, kockprogrammet från Thomas gymnasiet tycker att det är viktigt att eleverna får testa och se olika sätt att laga mat på. Det är kopplat till att eleverna ska ha ett tydligt mål, med vad man vill få ut av utbildningen.

Många är intresserade av kokvagnen och både Torbjörn Danielsson som är kock i ett insatskompani och Örjan Johansson som var med denna dag hade fullt upp att förklara hur det fungerar för elever och besökare på festivalen.

Just nu är det fler som är intresserade av att bli kockar, men vi söker efter fler. 

Är du intresserad av att bli kock i Hemvärnet? Just nu söker vi fler kockar till 27:e Hemvärnsbataljon. Lämna in din intresseanmälan  här och meddela att du är intresserad av att bli fältkock.  För mer information om utbildning och befattningen läs här.  För mer information om Hemvärnet läs här. Vid mer frågor, kontakta Yrkesinformatör Lynn Englund på 076-636 81 32.

Publicerad: 2018-02-26, Södermanlandsgruppen
Av: Englund, Lynn <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-03-02

2021-04-15

Frågor och svar om grundutbildningen

Läs artikeln

2020-12-06

Gruppchefer utbildas inför soldatinryck

Läs artikeln

2020-11-16

Södermanlandsbataljonen anpassar verksamheten

Läs artikeln

2020-08-14

Södermanlandsbataljonen kommer övas i höst!

Läs artikeln

2020-06-12

Fältövning och medaljering

Läs artikeln

2020-04-22

Fyra månaders utbildning strax till ända

Läs artikeln

2020-03-26

Soldaterinran i strålande solsken

Läs artikeln

2019-08-16

Sök Grundutbildning till Hemvärnet start 7 januari

Läs artikeln

2018-08-14

Resultatlistor för AK4SM 2018

Läs artikeln

2018-06-21

Startlistor SM för AK4 och Pistol 11-12/8

Läs artikeln

2018-05-18

Övning pågår!

Läs artikeln

2018-05-03

Möjlighet att arbeta under SM i AK4 i Strängnäs. Säkerhetskontrollanter och fordonsförare sökes.

Läs artikeln

2018-03-01

Vinteraktivitet för ungdomarna

Läs artikeln

2018-02-26

Utveckla ditt stora matintresse och bidra till samhället några dygn per år.

Läs artikeln

2017-11-19

Sista introduktionshelgen för året

Läs artikeln

2017-10-04

Tack för en strålande insats!

Läs artikeln

2017-09-21

Intresset till Hemvärnet i Södermanland är stort

Läs artikeln

2017-09-08

Kamrater i Södermanlands hemvärn!

Läs artikeln

2017-08-31

Nu blir vi fler, många fler.

Läs artikeln

2017-08-21

Tuff tävling i helgen

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan