Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 412:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 412:e kompaniet

Visar nyheter från 4 september 2021 och bakåt.

Klicka här för att se de mest aktuella nyheterna.

160km asfalt under kängorna

Under vecka 29 genomfördes den 103:e upplagan av Vierdaagse i Nijmegen, Nederländerna. I dagligt tal känns det nog mer igen som Nijmegen-marschen. En marsch som under fyra dagar tar deltagarna runt Nijmegen och kringliggande byar och städer.

För de militära deltagarna är den totala sträckan 160km, medan civila kan välja mellan 120, 160 och 200km. Militär personal har krav att bära packning om minst tio kilo (gäller endast män 18-49 år), plus vatten, medan civila gångare inte har några sådana krav alls. I år deltog 344 svenska militära gångare - plus stab, sjukvårdspersonal samt ordonnanser

Nijmegen är som ort mest känt för operationen Market Garden under andra världskriget, och många sevärdheter och minnesplatser från kriget ligger längs med marschrutten. Den kanadensiska krigskyrkogården i Groesbeek och monumentet för den 82:a luftburna divisionen utanför Grave är bara två exempel.

Varje dags marsch ser olika ut och passerar genom olika orter. Första dagen går från Nijmegen och upp genom Elst, och kallas därmed Day of Elst. Andra dagen - Day of Wijchen, tredje dagen - Day of Groesbeek och sista dagen - Day of Cuijk. I Cuijk bygger dessutom den nederländska militären upp en temporär bro över floden Maas.

Längs med marschvägen är det folkfest på gator och torg redan från första dagen. Stora ljudsystem står i trädgårdar och dundrar ut uppeppenade musik, barn står vid vägkanten med händerna i luften för "high-fives", gamla som unga har picnic vid vägkanten och applåderar och hurrar på gångarna. Överallt bjuder folk på förfriskningar - allt från grönsaker och frukt, till godis och glass. 

Vid den militära målgången sista dagen delas medaljen ut. Efter detta serveras pölse och dryck, och sedan går de militära gångarna en sista uppmarsch med medaljen på bröstet på Via Gladiola tillsammans med de civila gångarna. Via Gladiola heter egentligen St Annastraat, men just den sista marschdagen döps den om och blir det allra sista som militära och civila gångarna går. I detta skede är de militära gångarna "redan i mål" medan de civila är på sin slutsträcka. Under dessa fem kilometer är varenda meter längs sidorna fyllda med människor som hurrar och ropar hela vägen till mållinjen. 

 

 

Publicerad: 2019-07-23, 412:e kompaniet
Av: Emil Nises <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2019-08-20

2020-09-04

Tusen meter per år - ett firande i 80 kilometer

Läs artikeln

2019-08-20

412:e mot Kebnekaises sydtopp

Läs artikeln

2019-07-23

160km asfalt under kängorna

Läs artikeln

2019-05-29

Tillbaka på Remmene - ett år senare

Läs artikeln

2019-05-14

Elfsborgsmarschen 2019 - ur 412:e insatskompaniets ögon

Läs artikeln

2019-04-25

412:e insatskompaniet marschtränar på Hyssnaleden

Läs artikeln

2015-03-21

Sisjön skjutfält söder om Göteborg

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan