Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 412:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 412:e kompaniet

Sisjön skjutfält söder om Göteborg

Helgen före midsommar genomförde 1 pluton ur 412 hemvärns insatskompani en kompletterande utbildning(KU)med Granatgevär (Grg), Kulspruta (Ksp) och Prickskyttegevär (Psg).
Intresset att behålla, repetera sina kunskaper och komma till dessa utbildningsövningar är imponerade och glädjande för oss som lägger ner mycket tid för att plutonen ska bli en fungerande enhet.
GRG
Vid ankomsten till Sisjöns skjutfält strax söder om Göteborg började vi med ett teoripass där handhavande och säkerhet vid användande repeterades, allt taget ur senaste säkerhetsinstruktionen (SÄKI), då en del handhavande och andra säkerhetsrelaterade regler förändrats.

Passet avslutades med ett uppdaterat prov som samtliga klarade med glans

.

Väl ute på skjutstationen började vi med inställning av riktmedel i form av traditionell lallning och justering.

Med justering av sikten och axelstöd klara så övergick övningarna till ladda, avfyra och patron ur med 6 blinda granater med kravet om 1 minut för 6 avfyrade granater i samtliga skjutställningar.

När klockan slog tolv var himlen helt fri från moln och temperaturen var +25 var det dags för lunch innan vi övergick till skarpt skytte.

Samtliga övade både som laddare respektive skytt och avfyrade ca 120 skott vardera mot mål på hundra meter. Planen var att vi skulle avsluta dagen med barlastade 84mm men de var tyvärr inte tillgängliga såsom planerat, men inför nästa KU så har vi barlastade att se fram emot.

Rent praktiskt flöt dagen på som planerat och som övningsledare så kan jag konstatera att med soldater som har en gedigen grundutbildning från GU så finns det kvar en rutin och ett beteende som kommer fram med en uppvärmande drill, det visar på kvalitén i den värnpliktsutbildning som genomförts.

Med facit i hand så kan jag konstatera att ladda, skjuta och träffa 20 år efter grundutbildning (GU) kräver inte två veckors träning, det kräver vilja, engagemang och en bra dag på skjutfältet.

KSP
Ett stridspar från varje grupp från plutonen började med teorigenomgång med repetition för att friska upp minnet på vapnets delar och dess funktion. Soldaterna fick även här en säkerhetsgenomgång som de skulle lägga på minnet inför kommande skrivprov senare på eftermiddagen. 

Repetition på ”ladda och patron ur” och åtgärder vid eld avbrott drillades under förmiddagen. Strax efter efter lunchen övades rätt kommandon där laddaren och skytten fick öva på åtgärder vid förflyttning samt vilka åtgärder som skulle göras innan order ”framåt/bakåt” kom.

Samarbetet mellan skytt -och laddare vid eldreglering tränades där de snart förstod hur viktigt det är att kommunicera för att få optimal verkan i målet. 

Det var en mycket lärorik och uppskattad utbildning som genomfördes. Kompetensnivån höjdes några snäpp och samtliga ser fram emot vår särskild övning förband (SÖF) som sker till hösten där de kommer att få använda sina kunskaper.

PSG 90 / AK4b optisk-sikte
Skjyttarna övade praktisk skytte på varierande avstånd upp till 300 meter på 1/4 figurer, matskedar i plast, lerduvor och klangmål. Samtliga mål satt på olika avstånd,
sporadisk utsatta av skyttarna själva.

Dessa mål fick först skjutas på efter ett skjutprov
som var 3 stycken träff inom en cirkel av 7.5 cm på tio ringad tavla.

Stort tack samtliga deltagare
Lt Johan P
Fk Roger L
Sgt 1 Urban Å

Publicerad: 2015-03-21, 412:e kompaniet
Uppdaterad*: 2019-04-25

2020-09-04

Tusen meter per år - ett firande i 80 kilometer

Läs artikeln

2019-08-20

412:e mot Kebnekaises sydtopp

Läs artikeln

2019-07-23

160km asfalt under kängorna

Läs artikeln

2019-05-29

Tillbaka på Remmene - ett år senare

Läs artikeln

2019-05-14

Elfsborgsmarschen 2019 - ur 412:e insatskompaniets ögon

Läs artikeln

2019-04-25

412:e insatskompaniet marschtränar på Hyssnaleden

Läs artikeln

2015-03-21

Sisjön skjutfält söder om Göteborg

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan