Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 352:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 352:a kompaniet

Kompani 352 besökte adventskonsert i Vissefjärda kyrka där Hemvärnets musikkår spelade

Lördagen den 5:e december 2015 samlades delar ur 34:e och 35:e hemvärnsbataljonen för en planeringshelg i Kosta. I samband med detta så erbjöds det en visit på Vissefjärda kyrka där Hemvärnets musikkår skulle spela adventskonsert. Kompani 352 var självklart representerade på plats och fick avnjuta en stunds härlig levande musik.

Hemvärnets musikkår Kalmar län som bildades 2002 spelade bland annat marscher ur Tannhäuser av R.Wagnar, Stilla Natt av F.Gruber och hymn ur Symnfoni Naive av Frans Berwald bara som ett axplock ur programmet. Med på plats fanns även Hovtrumpetare Olle Hermansen utnämnd av H.M. Carl XVI Gustav, Sveriges konung som även är musikinspektör och chef för Försvarsmusiken sedan 2009.  Bland besökarna fanns även Marinbaschefen Kommendör Erik Andersson med fru samt chefen för utbildningsgruppen Kalmar- och Kronobergsgruppen Kommendörkapten Tor Johansson. Andra medlemmar från Hemvärnet som jag träffade var Johan som tillhörde kompani 344 hade bänkat sig långt fram i kyrkan med sina två små döttrar. Bland de många kyrk besökarna var det lätt att se vilka som tillhörde Hemvärnet då vi var klädda i m/90 uniform.  Johan berättade att

- det är bara 2,5 mil hemifrån så jag tyckte det skulle bli kul att ta med döttrarna och komma och lyssna.

Något känslosamt blev det när presentatören av musikstyckena Tommy Adolfsson berättade om att just musikstycket Stilla Natt hade spelat en historisk roll för soldaterna på västfronten. För soldaterna här under första världskriget som fick uppleva hemska saker och var långt hemifrån från nära och kära kom denna psalm att bli en uppskattad paus i striderna. På julafton 1914 hörde ett brittiskt truppförband att tyskarna sjöng "Stille Nacht, Heilige Nacht" så svarade de med att sjunga "Silent night, Holy night".  Soldaterna från bägge sidor klev upp ur sina skyttegravar och möttes i det granatförödda ingenmanslandet i fred. De utbytte gåvor och lyckönskningar om en snar fred.

Publicerad: 2015-12-05, 352:a kompaniet
Uppdaterad*: 2015-12-07

2018-09-08

Mitt Försvarsmakten

Läs artikeln

2018-07-29

Brandbekämpning

Läs artikeln

2016-04-08

Insatskompani 352 eldöverfall i mörker

Läs artikeln

2015-12-05

Kompani 352 besökte adventskonsert i Vissefjärda kyrka där Hemvärnets musikkår spelade

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan