Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 344:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 344:e kompaniet

Sommaren som brann upp

Sommaren 2018 kommer gå till historien som den varmaste och torraste i mannaminne med många allvarliga skogsbränder som följd. Även vi i 344 kompaniet blev utkallade flera gånger och detta är kompanichefens upplevelser från en av bränderna.

Lördag 14 juli

Klockan är ca 16:45 lördagen den 14 juli. Åskan hörs på avstånd men inget regn. Telefonen ringer. Hmm det numret känner jag igen. Nej inte NU var min tanke. Men så var det dags igen, larm om skogsbrand.

Larmkedjan går. Vilka är hemma och kan ställa upp?

Återigen i Hultsfredsområdet. Åskan har slagit ner och det brinner på flera ställen.  344 Bevakningskompaniet skall stödja räddningstjänsten. Denna gång strax norr om Målilla. De vill ha tio soldater. Troligen kommer insatsen vara över flera dagar. Räddningstjänsten vill egentligen ha oss genast men innan vi har fått ihop folk och transporterat oss till insatsområdet så är klockan sen kväll. Så efter samråd bestäms det att vi skall vara uppe 06:00 söndag. Det blir tidig morgon för alla inblandade. De flesta går upp innan 03:00 men engagemanget för att hjälpa till är stort. Självklart hjälper vi till. Vi skapar snabbt ett skiftschema för att täcka upp så många skift med rätt bemanning som möjligt. Vi ser genast att vi inte löser det själva, 30 soldater per dygn går det åt för att lösa uppgiften och i minst i två dygn men troligen längre. Vi anmäler personalbristen uppåt och får order om att samarbeta med 342 Insatskompaniet.

Söndag morgon

Styrkan är på plats tidigt. Området är inte så stort men svårsläckt då en del är en torr mosse där branden gått på djupet. Räddningstjänsten är tacksamma för förstärkning från oss då de är rätt slitna. De hade inte mindre än sju utryckningar om skogsbrand under lördagen och gått hela natten här. De får även egen avlösning från andra stationer med mindre styrkor.

Branden är mer eller mindre inringad. Så nu är det ”bara” att släcka ner. ”Bara”. Det handlar om att släcka millimeter för millimeter. Minsta miss gör att vi får börja om då lågorna flammar upp snabbt i värmen. Slang och strålmunstycke skall dras över stock, stubbar och sten. Att branden gått på djupet märks i det området jag befinner mig i. Rotsystemen på nästan alla träd är ovan jord. Mestadels tall och björk finns i området.

Vid lunch tid händer det alla är rädda för, träd börjar falla. I synnerhet björkar. Området är nu betydligt farligare. Stridsparen som är indelade är nu ännu viktigare. En bekämpar elden och en håller uppsikt för fallande träd. Efter övervägning välter vi själva ner några farliga träd. Avlösning vid 16:00, vid det laget har ca 30-40 träd fallit eller fått hjälp att falla.
Tyvärr medför det även att det tillfört bränsle till branden då många av träden fallit in i området. Bladen torkar i värmen och fattar eld.

Eftermiddags/kvällskiftet fortsätter och har tagit terräng. Det har gått riktigt bra trots riskerna. Södra, västra och östra områderna är framflyttade tiotals meter. Norra är fortfarande ett problemområde. Här blossar det upp gång på gång. Räddningstjänsten tror branden gått så djupt som 40-50 centimeter i mossen och det är inte lätt att komma ner på djupet och släcka.
Nattskiftet tar över. Riskerna på natten är större då vi inte ser farorna på samma sätt som på dagen och verksamheten begränsas till övervakning. Fast och rörlig för att hålla koll så branden inte sprider sig utanför avgränsningen. Men först måste vi få bukt med norra området! Ca 01:30 är det så lugnt i norr att vi kan börja bevakningen. Nattens stillhet och solen som inte värmer håller branden lugnare.

Måndag morgon

Morgonskiftet har löst av. Nu med full styrka igen då nattskiftet bara gick med fyra soldater. Det är återigen ljust och vi kan gå in i området igen. Väl medvetna om riskerna och förhållningsorder på att inte riskera oss själva börjar vi bekämpa det vi kan och når. Möjligtvis får vi hjälp av helikopter som skall vattenbomba det farliga området. Den gjorde stor nytta på lördagen innan vi kom in i bilden. Förmiddagsskiftet vinner mark och vi kommer snabbt in på mindre eftersläckningar. Utom i norr som fortfarande är farligt område med stor risk för fallande träd och det brinner lite här och där.

Eftermiddagsskiftet tar vid och nu har även helikoptern kommit. Vi väntar på att få gå in efter vattenbombningarna. Ett par timmar senare får vi äntligen börja jobba i norr. När vi kommer in ser vi resultatet av vattenbombningarna. Hur många kubikmeter vatten de släppt vet vi inte men det har gjort nytta. Nästan inga av de farliga träden står kvar och elden är släkt. Det pyr knappt. Vi går in och bekämpar de små rökpelare som finns. Detta pågår hela kvällen.

Nattskiftet med fyra soldater tar över. Nu är det väldigt lugnt. Vi börjar direkt med bevakning, fast och patrullerande. Vattenspridare är utställda och på morgonkvisten flyttar vi fram dem ca 25 meter. Det är det mest ansträngande vi gjorde under nattpasset.

Tisdag morgon

Vi har tömt många av våra egna resurser när det gäller personal. Vi får hjälp av det gamla erfarna gardet från bataljonsstaben. Lite tråkigt för dem, återstår nu bara mindre eftersläckning innan räddningstjänsten lämnar över till markägare men samtidigt får staben ett värdefullt tillfälle att utbyta erfarenheter med de som varit med under branden och har många viktiga lärdomar för kommande bränder.

Ett stort tack till ALLA som ställde upp i Målilla ni gjorde ett fantastiskt jobb. Och så en ödmjuk tanke på de tappra som kämpar med de stora bränderna i mellersta Sverige. Vi anar vad ni går igenom.

C 344

Att ta med sig vid brand

  • Fältuniform
  • Stövlar (ta med kängor i packningen om möjligt)
  • Riktiga arbetshandskar om ni har
  • Hjälm
  • Fyllda vattenbehållare + extra vatten
  • Mat och kaffe för några timmar
  • Förstärkningsplagg och extra kläder för att kunna byta lagret närmast kroppen.
  • Ta gärna med kläder som du kan byta till innan hemresan så ni slipper sitta med sotiga och rökiga kläder i bilarna
Publicerad: 2018-07-30, 344:e kompaniet
Av: Christian Henriksson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2018-08-29

2020-10-25

Jaktskott och praktskott!

Läs artikeln

2020-09-27

Nu övar vi igen!

Läs artikeln

2019-06-30

Midsommartraditionen fortsätter!

Läs artikeln

2019-03-29

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Läs artikeln

2018-12-23

God Jul och Gott Nytt År!

Läs artikeln

2018-11-25

Kompetensprov med en överraskning

Läs artikeln

2018-10-09

Krigsförbandsövning 2018

Läs artikeln

2018-10-07

Fanvakten intar Stora Rör och Kosta Skjutfält!

Läs artikeln

2018-09-02

Studieresan till Karlskrona

Läs artikeln

2018-07-30

Sommaren som brann upp

Läs artikeln

2018-06-30

Banskjutning på Kosta

Läs artikeln

2018-06-12

"Hemvärnslarm är utlöst. Inställ dig för vidare order!"

Läs artikeln

2018-06-10

Vårens övningar

Läs artikeln

2018-04-05

Personalvård på Eriksöre!

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan