Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 344:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 344:e kompaniet

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Övningsåret är igång med en banskjutning på Tjurkö. Vädret bjöd inte på någon värme men det gör dagens övningar i form av korta avstånd och snabba lägen och här följer TJs tankar om dagen.

Återigen en lördagsmorgon med sömndruckna ögon som blivit lurade på en sovmorgon. Katten blänger frågande på mig när jag kränger på mig uniformen, vänder på sig och somnar om. Jag kikar en gång till på kallelsen och alla spår av trötthet är borta – Snabbt skytte på kort avstånd! Kan inte gå fel! Häller upp kaffet och baxar ut utrustningen i bilen.

Känslan blir ännu bättre när man vid brytpunkten i Kalmar möts av ett grönt skimmer – Dagens skyttar är riktigt många! Lite förstärkning från grannkompaniet också - Aldrig fel.

Det är en minibuss och två PB8’or som rullar söderut mot skärgården i Karlskrona. Målet är Tjurkö. En av de trevligare skjutbanorna jag haft nöjet att sprida bly på. Läget på skjutbanan är svårslaget där den ligger direkt anslutning till Östersjön.

Den tunga doften av nedbrytningsprocessen i strandkanten är någonting vi måste göra något åt – Ammunitionen lastas av tillsammans med resten av utrustningen, det börjar ordna sig.

Redan innan några order har börjar ges, så råder febril verksamhet då alla vill komma igång så fort som möjligt. Packningen kommer på plats, buren utrustning tas på och alla söker sig mot övningsledaren för dagen, Christian Henriksson med sitt biträde Pelle Eklöf. Dagelev utses (undertecknad), dagen till ära får jag även en ställföreträdare (Tony Johansson), då vi skall skjuta i två skjutlag.

Truppen ställs upp och ordnas in i två grupper, kontroll före skjutning genomförs under dagelevens överinseende och samtliga ställer upp för visitation före skarpskjutning.

Säkerheten dras och planen i stort för dagen presenteras. Pulsen höjs! I takt med att presentationen börjar sjunka in, så sprider sig leendena på skyttarna.

Inget komplicerat, inga konstigheter. Precis som kallelsen sa, kort avstånd och snabba lägen. Nu kör vi!

Vi kommer befinna oss mycket nära målen (ca. 10m), vi kommer inte sikta – bara rikta, fort ska det gå, vi talar bara dubbelskott.

Någonting vi aldrig kommer släppa är säkerheten! En kortare repetition av ladda och patron ur genomfördes. När detta var till fylles (ganska snabbt!), så fyllde samtliga skyttar på sina magasin och vi förflyttade oss allihop till de 16 målen som vi satt upp tidigare. Klassisk tavla med en helfigur, en tredjedelsfigur och en ring.

Ett kortare moment med samtliga skyttar skulle genomföras innan vi drog igång på allvar.

Tänker inte beskriva hela dagen steg för steg enligt någon tidslinje, ni förstår säkert upplägget. Vi börjar med relativt okomplicerade övningar som skall genomföras snabbt, säkert och utan att tveka. Det handlar om att snabbt söka målet, bekämpa, verifiera resultatet. Målet kunde variera på helfiguren, tredjedelen och ringen, vi stod ju tämligen nära så vridningen är märkbar…

Själva bekämpningen handlade om att sätta distinkta dubbelskott med god samling. Under hela övningen skulle vi även se till att ha stenkoll på vad vi hade i magasinen, eldavbrott pga. tomt magasin leder till att man behöver ladda om, vilket i sin tur tar längre tid än ett enkelt magasinsbyte. Med tiden så kompletterades komplexiteten på övningarna. Antalet dubbelskott ökades och önskade träffpunkter varierade. I och med att vi hade två tavlor var att disponera, så kunde vi sprida målen ”ganska” bra i sida utan att på något sätt äventyra säkerheten.

Så fortlöpte det, antal dubbelskott angavs av övningsledning tillsammans med var vi skulle placera dem. Skyttarna placerade hålen där de skulle vara, magasinen bytte plats på löpande band. Drillningen i att hantera vapen med tillbehör gick i ett.

En sak som genomsyrade dagen var att vi skulle nöta bort alla tendenser till skjutbanebeteende. Varje genomförande skulle avslutas med att man verifierade att målet var nedkämpat, kontrollera om det fanns fler mål i terrängen framför dig genom att svepa med vapnet, kontrollera kamraterna omkring dig samt hur det ser ut bakom dig. Allt i samband med att du håller kvar vapnet i skjutriktningen. Under detta moment skall man även passa på att säkerställa din möjlighet att återigen kunna verka med ditt vapen – Se till att ha fullt magasin i vapnet. Först därefter avbryter man genomförandet för att ha kort genomgång med feedback och förbereda nästa genomförande.

Ytterligare stegring av innehållet. En ställningsväxling lades till, från stående till knästående. Inte så avancerat kanske men väl värt att öva i och med att det precis det som kommer kunna hända. Man vill ju minska storleken på sig själv som måltavla, och då är det mycket rimligt att börja med gå ner i knä och kanske till och med fortsätta ner till liggande. Men detta tar vi vid nästa övningstillfälle på längre avstånd som medger liggande skjutställning.

Efter ett antal genomförande med olika variationer av ovanstående så var det dags att skruva upp komplexiteten igen. Målen placerades till vänster, dvs. vi vred oss 90° medurs.

Utgångspositionen är grundställning även denna gång. Mål och träffpunkter anges, kort därefter kommer eldkommandot. Förfarandet blir att söka målet med blicken, vrida upp kropp och vapen för att därefter direkt rikta på angivet mål och tillverka rätt antal hål i tavlan.

Extremt viktigt här att inte höja vapnet för tidigt i och med att man då placerade mynningen i ryggen på sina kamrater! Vi löste detta! Så snart vi hade stenkoll på vändningarna ökade vi takten samtidigt som vi la på moment från tidigare genomföranden. Vi vände oss givetvis år båda håll för att få känna på detta ordentligt. Mycket nyttigt!

Och självklart så placerade vi målet bakom oss också. Ingen situation man önskar sig, vilket kanske gör det ännu viktigare att öva på. Vi löste även detta på ett övningsmässigt säkert sätt, varför övningsledningen la till en visselpipa!

När denna ljöd simulerades det att prioriterat mål visade sig i terrängen och allt fokus skulle läggas på detta. Återstoden av pluggen i magasinet skulle placeras i detta prioriterade mål, vilket tvingade fram magasinsbyten under genomförandet. Prioriterat mål kunde vara tex en GRG- eller KSP-omgång som grupperar sig, eller kanske en lastbil med möjlig förstärkning.

Så här fortsatte vi. Från grundställning agerade vi utifrån ingångsvärden från övningsledningen. Vrida vänster, tre dubbelskott på tredjedelsfigur och två på helfigur. Vrida höger, samma sak. Målet framför dig, två snabba på helfigur, gå ner på knä och sätt tre snabba på cirkeln uppe till höger. Och visselpipan gjorde oss sällskap med jämna mellanrum.

Dagen avrundades med genomförande där gruppcheferna fick agera med grupp och kommendera eldöppnande utifrån ett scenario där vi upptäcker skyttar direkt åt höger eller vänster (beroende på åt vilket håll vi gick framför tavlorna givetvis…). Viktigt för alla att vänja sig vid att röra sig i grupp med skarpladdade vapen och kunna agera snabbt på ett säkert sätt oavsett fred eller konflikt.

Att vi kunde hålla på så här och bibehålla både säkerhet och stridsvärde berodde mycket på att vi jobbade i omgångar. När ena gruppen sköt, laddade den andra om, tömde tomhylsor, fyllde på med varm dryck, utvärderade genomförandet, studerade den skjutande gruppen eller höll sig varm inomhus. Skjutbanan ligger som sagt direkt vid Östersjön och vi hade begåvats med en ihållande nordostlig vind och en temperatur precis över nollan, perfekt skjutväder om ni frågar mig!

Förfarande med dagelev assisterad av ställföreträdare fungerade mycket bra då grupperna hölls ihop och övningsledare kunde hålla fokus på att leda övningen på ett säkert och i vårt fall kreativt sätt.

Mitt på dagen gav sig biträdet, allas vår Pelle, iväg för att kriga till sig vår lunch. Det blev pasta med köttfärssås och ost. Sallad, bröd och frukt tillsammans med dricka serverades. En rejäl humörhöjare till ett gäng som redan var på topp – fast hungriga!

Även avslutningen av dagen gick berömvärt smidigt. Tavlor skulle lappas och bäras in, bössor skulle vårdas, packning skulle lastas. Lika mycket som vi ville komma igång på morgonen, lika mycket ville vi komma hem igen.

Dagen efter kunde jag ana vissa spår efter gårdagen, valda delar av kroppen kände inte alls för att röra sig. Andra var bara tröga helt enkelt, men jag trivdes med det, för har man fått öva som vi gjorde i lördags skulle jag stått ut med nästan vad som helst i ”krämpväg”.

Vi hade givetvis en utvärdering i grupperna, och kokar man ner vad som sades och sållade ut något litet smolk, så skulle detta vara att vi hade behövt mer plugg. Men så är det alltid – man både behöver och vill ha lite mer än man har! Så önskan inför nästa övning i denna kaliber(!) står väl klar!? Ber om överseende för eventuellt missade intryck, kunde bara vara på ett ställe samtidigt men jag fick möjlighet att prata med en av våra nya soldater, Tina, om vad hon tyckte om övningen "Det var roligt med mycket knäståene och stående - då jag är osäker på framförallt knåstående. Det var också roligt att få öva på intensiteten i skjutningen och få upp snabbheten. En lärorik dag".
En annan tydlig tendens bland skyttarna var att fantasin drog igång vad gäller olika typer av varianter på genomförande som vi skulle kunna ta upp på kommande övningar. Framför dessa till övningsledning och eller närmaste chef, så underlättar vi deras jobb.

Framför allt – Fler såna här övningar! Att skjuta både vill och behöver vi. Att upprätthålla skärpa och fokus med vapnet skarpladdat under lång tid kommer göra oss både säkrare och effektivare på många sätt. Väl mött nästa övning!

En STOR eloge till övningsledning och ni som planerat allt in i minsta detalj för att det skulle bli en bra dag och en bra övning – För det blev det! Ingen nämnd och ingen glömd! Ni är bra på det ni gör!

Bakom tangenterna - TJ

Publicerad: 2019-03-29, 344:e kompaniet
Uppdaterad*: 2019-09-29

2020-10-25

Jaktskott och praktskott!

Läs artikeln

2020-09-27

Nu övar vi igen!

Läs artikeln

2019-06-30

Midsommartraditionen fortsätter!

Läs artikeln

2019-03-29

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Läs artikeln

2018-12-23

God Jul och Gott Nytt År!

Läs artikeln

2018-11-25

Kompetensprov med en överraskning

Läs artikeln

2018-10-09

Krigsförbandsövning 2018

Läs artikeln

2018-10-07

Fanvakten intar Stora Rör och Kosta Skjutfält!

Läs artikeln

2018-09-02

Studieresan till Karlskrona

Läs artikeln

2018-07-30

Sommaren som brann upp

Läs artikeln

2018-06-30

Banskjutning på Kosta

Läs artikeln

2018-06-12

"Hemvärnslarm är utlöst. Inställ dig för vidare order!"

Läs artikeln

2018-06-10

Vårens övningar

Läs artikeln

2018-04-05

Personalvård på Eriksöre!

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan