Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 344:e kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 344:e kompaniet

Jaktskott och praktskott!

Söndagen den 25/10 bjöd på gråmulet väder när det åter var det dags för banskjutning på Östermon för 344 kompaniet.

Det var en liten men tapper skara som samlades på morgonen för att hämta utrustning i Kalmar medan jag som Övningsledare tillsammans med de boende i närområdet åkte direkt för att påbörja dukningsarbetet. Samtidigt som det är frustrerande med liten uppslutning till övningarna, lika skönt är det att veta att soldaterna följer restriktionerna och sjukanmäler sig vid förkylningssymptom för att inte riskera sig själva eller sina kamrater!
Skjutningar kommer det alltid fler av, hälsa har vi en och den måste vi ta hand om på bästa sätt.

Eftersom det varit ett långt övningsuppehåll och vissa inte är på skjutbanan så ofta valde jag att trycka extra på säkerheten och lägga mer tid på uppstarten för att förbereda soldaterna mentalt på dagen. Repetitionsutbildning av ladda och patron ur och därefter utbildning på grundställning, färdigställning och anläggning. När är det säkrat, när får man ha fingret på avtryckaren? Kontrollfrågor ställs och jag ser hur ett års damm snabbt försvinner och säkra svar levereras på mina frågor. Härligt att se!

Sen var det dags att axla kompetensprovet som vi ska göra minst vartannat år som faktiskt påvisar att vi kan hantera vårt tilldelade eldhandvapen. För att vara lite tidseffektiv sköt vi två serier och markerade en gång genom att skjuta på både helfigur med bestämd träffyta samt på tredjedelen.
Kan bara säga att jag är väldigt nöjd med träffresultaten! Soldaterna bevisade gång på gång att 20 sekunder är oceaner av tid om du får hantera ditt vapen någorlunda regelbundet.
Som vanligt bjöd Presidenten på lite extra utmaning i form av magasinsbyte och målväxling men med god hjälp av TJ som gick igenom en vändningsteknik med grunden i kampsport så blev alla godkända.
Att se soldater så nöjda med sina resultat hittills på dagen var en fröjd.

Klockan började dra sig mot lunch så maten sattes på värmning. Kronan bjöd på rations i form av Bönpasta den här dagen men innan det blev utspisning så hann vi med jaktskottsmomentet också.
Vi ställde oss på 10 meter och jag målade upp scenariot att vi var på väg fram mot ett objekt för att rondera det och det fanns en hotbild med rapporterat bus i terrängen. Fram kommer kompisen visselpipan som blir ett uppdykande mål.
Visslan går, upp med karbinerna och det ska smälla snabbt med 1-3 riktade skott. Soldaterna drillades flitigt. Här gäller det att få bort sikta, finjusteringarna och att fluffa till favoritkudden innan skotten går.
Vikten av att hitta en naturligt bra skjutställning med bra rekylupptagning blev klart märkbar för vissa när pipan stegrade rejält i första skottet.

Lunchen kom som ett skönt avbrott efter det. Både öron och huvud fick vila en stund och soldaterna kunde ta tillfället i akt att prata om året som gått och Coronaläget. Ett ämne svårt att undvika i nuläget känns det som. Dageleverna TJ och Johan gick även igenom säkerhetsprinciperna för vapenhantering inför det teoretiska provet som var kvar att göra på kompetensprovet.

Efter lunch samlades vi runt en plansch och eftermiddagens mål gicks igenom. TVSSSM (Tillräcklig verkan så snart som möjligt), NUHKK (Nere, utslagen, hot, kontrollera vapen och flanker) och vikten av kommunikation inom gruppen. Att komma till skott så snart som möjligt på ett säkert sätt men samtidigt få verkan i målet och att efter skottet kontrollera mål, flanker och vapen så att man kan verka mot nya hot samt givetvis ropa ut mål, magasinbyten och eldavbrott så att vi kan hjälpa varandra.

Tillbaka på 10 meterslinjen så avlöste övningarna nu varandra i snabb takt. Nu var det träffkrav med helt plötsligt med både A-zon och A-box. Målväxlingar och magasinbyten gjorde sitt till för att stegra nivån på övningarna men träffarna kom i huvudsak där de skulle.
Mot slutet slängde jag in en gammal kompis, kulspruta som grupperar i terrängen. Soldaterna börjar skjuta enligt en övning och när jag, agerandes gruppchef, ropade ut "Kulspruta klockan 12!" så skulle soldaterna målväxla till ringen på sin tavla för att bekämpa det målet istället.
Blev en liten ögonöppnare hur lite man hör under pågående skjutning pga att det låter mycket och att soldaterna målfokuserar. Att repetera kommandon blev helt plötsligt mer angeläget och snart hördes det högt och tydligt med både magasinsbyten och att de täcker varandra. Magiskt!

Men allt roligt måste ha ett slut, så även på Kosta del Sol och Östermon.
Efter att ha dukat och städat av skjutplatserna och fyllt i miljörapport blev det daglig tillsyn samt det teoretiska provet med framgångsrikt resultat.

Innan övningen avslutades så att dageleven kunde föra styrkan tillbaka till Kalmar så gjorde vi en återkoppling mot mål, syfte och krav på övningen samt snabb feedback på övningen visade att soldaterna kände sig nöjda med dagen.
Som övningsledare kan jag bara hålla med till 100 %

344 är nu lite bättre och lite vassare.

Vid pennan
Övningsledare Christian Henriksson

 

Publicerad: 2020-10-25, 344:e kompaniet
Av: Christian Henriksson <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2020-10-30

2020-10-25

Jaktskott och praktskott!

Läs artikeln

2020-09-27

Nu övar vi igen!

Läs artikeln

2019-06-30

Midsommartraditionen fortsätter!

Läs artikeln

2019-03-29

Snabbt men säkert på skjutbanan!

Läs artikeln

2018-12-23

God Jul och Gott Nytt År!

Läs artikeln

2018-11-25

Kompetensprov med en överraskning

Läs artikeln

2018-10-09

Krigsförbandsövning 2018

Läs artikeln

2018-10-07

Fanvakten intar Stora Rör och Kosta Skjutfält!

Läs artikeln

2018-09-02

Studieresan till Karlskrona

Läs artikeln

2018-07-30

Sommaren som brann upp

Läs artikeln

2018-06-30

Banskjutning på Kosta

Läs artikeln

2018-06-12

"Hemvärnslarm är utlöst. Inställ dig för vidare order!"

Läs artikeln

2018-06-10

Vårens övningar

Läs artikeln

2018-04-05

Personalvård på Eriksöre!

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan