Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Hemvärnets Stridsskola

Klicka här för att läsa mer om Hemvärnets Stridsskola

Nordisk chefskurs i Danmark

Nordisk chefskurs

Mellan den 11 november – 16 november åkte fyra elever och två lärare från HvSS till Danmark för att delta på Nordisk chefskursen, och såhär berättar Pontus Boby om sin resa.

Efter en resa på 380 km är jag äntligen framme på Hjemmeværnsskolan Nymindegablejren Vesterhavsvej, på Danmarks östkust. Det är en pirrande känsla att just jag har fått den här möjligheten, men kommer jag att förstår? Vad förväntas av mig? Slutsatsen är att det finns en organisation bakom mig som stöttar och tror på mig. Detta ger mig självkänslan jag behöver för att våga ge mig in i utmaningen.

Väl framme blir jag mottagen av en glad kapten Jan Berglund från Hemvärnets stridsskola. Berglund ger mig en kort debriefing om läget i stort. Vi får ett fantastisk välkomnande till en gemytlig anläggning med mycket fina rum. Vi får reda på att detta är en anläggning som tyskarna lät upprätta 1940 för att Västkusten skulle försvaras från Nordnorge ända till Tyskland. Det var danska arbetare eller krigsfångar, cirka 50000 – 100000 personer som fick upprätta anläggningarna och den danska statskassan fick stå för kalaset.

Soren Rich, sektionschef på skolan hälsar oss välkomna, ”vackraste platsen i Danmark!” säger han, fast det blåser hårt tre dagar om året och resten av tiden är det storm. Kursledarna presenterar sig själva och vi får en mycket bra genomgång hur man förvaltar området. En plats som är 600 hektar med övningsfält och diverse olika byggnader.

Jag ingår i en grupp av sex personer, en dansk som är planerings- och sektionschef på skolan, ytterligare en dansk och tre stycken norrmän. Plutonchefer, kompanichefer och sektionschefer tillsammans. Vi presenterar oss, sedan sätter vi upp riktlinjer i gruppen där förväntningar, spelregler och motto ingår. Det är otroligt spännande när personer med tre olika språk kan samarbeta så bra ihop och sträva mot samma mål.

Måndag den 12 november 2018.

Frukosten intas i en fantastisk matsal och förmiddagen inleds med ”flaggtal” på 10 minuter. Idag är det kursledningen som håller i det, Soren Rich , han ger ett mycket bra tal om vad robust och robusthet innebär. Sedan får vi en genomgång om hur respektive nations hemvärn ser ut organisatoriskt. Norge har ett hemvärn med plikt där målet är 40000 hemvärnssoldater och uppdraget är ”Överallt och Alltid”. Sverige med sina 40 hemvärnsbataljoner har nästan 22000 frivilliga soldater och uppdraget är att skydda, bevaka, ytövervaka samt att fördröja. Danmark med sina 15000 aktiva och 30000 i reserv har en frivillighet där varje soldat gör i snitt 200 timmar per år och där 15 % är kvinnor.

Första riktiga teoretiska blocket inleds med ledarskap. Det direkta och indirekta ledarskapet. Hur kan jag leda andra bör utgå ifrån att ”hur jag leder mig själv”, för gruppens utveckling i harmoni och i konflikt. Att ”Management by walking around” i ledarstilen är en styrka för ens image. Efter lunchen går vi ut i två grupper för att utbyta erfarenheter och lära av varandra, och det visade sig att vi tänker ganska lika. Under dagen beslutades att jag ska representera Sverige i mitt flaggtal imorgon. Vi får också lite motion i form av orientering.

Tisdag den 13 november 2018.

Flaggtalet mottags mycket väl av kamraterna och jag är mycket nöjd. Idag är det dags att borra ner sig i den bataljonsordern och göra en kompaniorder enligt PUT-modellen, (planering under tidspress). Efter lunch gör vi ett rekognosering vid Nordsjön och så får vi se de bunkar som byggdes bland sanddynorna. På kvällen träffas vi i mässen för att diskutera lite över en öl eller något annat gott att dricka.

Onsdag den 14 november 2018.

Vi fortsätter dagen med operativ planläggning där vi utspelar situationer på vår order, framför allt objektet och eskorten. Detta görs av spelledaren med hjälp av spelkort som vi sedan individuellt gör en analys av och presenterar i gruppen. Vi får också besök av generalmajor Jens Garly, som är rikshemvärnschef i Danmark. Vi får även ett föredrag om Afghanistan, ledarskap, och ett föredrag från skolchefen. Alla tre är otroligt intressant att lyssna på. Därefter får vi grotta oss i frågor kring deras dragningar och spelkort på spelplanen utövas till sent på kvällen.

Torsdag den 15 november 2018.

Hela förmiddagen spelade vi på vår plan med många spelkort och planlösningar i snabba PUT. Vi befinner oss nu också i krig. Efter lunch är det nordiskt mästerskap i orientering och på kvällen njuter vi av en fantastisk middag med mycket roliga inslag från respektive land.

Fredag 16 november 2018.

Revelj och iordningställning för avfärd. Vi gör en sammanfattning av veckan som har varit och redovisar det för gruppen. Hemresan går via Danska Östkusten över till Skagerack och jag är hemma klockan 02:00 och är redo för ledningsövning med min bataljon från lördag till söndag. Jag känner mig väl förberedd och med minst en erfarenhet rikare.

Med vänlig hälsning/ Pontus Boby.

 

Delar av Pontus tal till svenska flaggan:

”Jag vill inleda med att jag är oerhört tacksam för att få vara med och representera Sverige på denna nordiska chefskurs. Att träffa så otroligt många kompetenta lagspelare som har det där lilla extra driv i sig för att skapa eller göra skillnad. Jag är absolut övertygad att vi kommer vara enade framöver med starka band.

Jag är en global Västgöte som bor mellan Sveriges två största sjöar, Värnen och Vättern, uppe på berget Billingen med utsikt över Hornborgasjön. Jag är gift sedan 1997 och har fyra barn. Jag är den som tror på den ideella kraften för att föra samhällsutvecklingen framåt med demokrati och jämlikhet. Jag är otroligt stolt över att få vara med i försvarsmakten och därmed Hemvärnet sedan 2002. Hemvärnet har gett mig en otrolig personlig utveckling med både kamratskap och lärdom. Det handlar om laget och inte ”jaget” för att kunna göra underverk. Sen får man inte glömma att laget inte är starkare än den svagaste länken. Det gäller att kunna lyssna av och se för att kunna utveckla individernas starka och svaga sidor.

En sak känner jag mig säker i, det är att jag här och nu har fått vänner för livet och som jag har tillit till och skulle kunna kämpa in i döden med ,som stridskamrater. Detta för att skydda våra medborgare nationellt och i Skandinavien. Vi är här för ett enat Skandinavien där demokratin segrar. Tack för att ni lyssnat!”.

Publicerad: 2018-12-21, Hemvärnets Stridsskola
Uppdaterad*: 2018-12-21

2021-02-26

Skolförvaltare Peter Nilsson går i pension

Läs artikeln

2021-02-24

Förlängd ansökningstid för Bataljonschefskurs 2

Läs artikeln

2021-02-23

Årsmöte i HvSS mäss- och kamratförening

Läs artikeln

2021-02-19

BATSTRI-kurs på It's Learning

Läs artikeln

2020-12-07

Uppdaterad kursutbud HvSS 2021

Läs artikeln

2020-11-23

Viktig information kring ersättning.

Läs artikeln

2020-09-04

ÖB chefsmöte på HvSS

Läs artikeln

2020-08-26

Distansutbildning - ny satsning

Läs artikeln

2020-08-20

HvSS återupptar sin verksamhet

Läs artikeln

2020-08-14

Hemvärnet återupptar sin verksamhet

Läs artikeln

2020-06-26

Ledig tjänst på HvSS

Läs artikeln

2020-06-15

Tack för 25 fantastiska år i Hemvärnet

Läs artikeln

2020-05-20

Höstens kurser på HvSS

Läs artikeln

2020-05-14

Lediga tjänster på HvSS

Läs artikeln

2020-04-28

Civila riskerar livet på militära skjutfält

Läs artikeln

2020-03-31

Lediga tjänster på HvSS

Läs artikeln

2020-03-17

Inställd verksamhet till 29 mars 2020

Läs artikeln

2020-03-06

Planering inför fältövning

Läs artikeln

2020-03-02

Årsmöte i HvSS Mäss- och Kamratförening 

Läs artikeln

2020-02-27

Hög tid att ansöka till Bataljonchefskurs 2 – öppen även för stabschefer och chef S3

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan