Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Hemvärnets Stridsskola

Klicka här för att läsa mer om Hemvärnets Stridsskola

Nordisk chefskurs tackar för i år

I fredags avslutades Nordisk chefskurs och deltagarna från Norge, Danmark och Sverige åkte hem med erfarenheter, kunskaper och nya kontakter i bagaget. 

Startade som en fördjupningskurs

Kursen skapades 2010 då Danmark, Norge och Sverige ville undersöka ländernas gemensamma metoder och synsätt närmare. Syftet var att skapa en påbyggnad till befintliga chefskurser inom Hemvärnet; ett slags fördjupning. Major Søren Rich från Danmark var med redan från starten och har själv varit instruktör sedan 2012:

– Jag var med och utvecklade kursen tillsammans med representanter från Norge och Sverige och kan konstatera att kursen blivit bättre år för år. Fokus på ledarskap och taktikövningar har skiftat lite mellan åren men det viktigaste är att vi har fått ett starkare samband mellan de båda kursmomenten. Varje gång blir jag lika överraskad över hur fort tiden går. Redan från första dagen känner jag stor samhörighet med alla andra kursdeltagare, både i och mellan länderna; som att få nya familjemedlemmar.

Kursens upplägg

Kursen har två instruktörer från varje land och antar som flest 12 elever från respektive land. Eleverna är ofta kompani- eller bataljonschefer men även plutonchefer blir antagna. Under kursen blandas eleverna så att deltagare från respektive land finns i varje grupp, vilket stimulerar samarbetet över nationsgränserna. Man inleder med att bryta ned en bataljonchefsorder till kompanichefsorder och utifrån det öva ledarskap och taktik/stridsteknik utifrån olika scenarier. 

Polisen deltog för första gången

Nytt för i år var Polisens deltagande på kursen. David Lagerhorn, polis och lärare på polisutbildningen på Södertörns högskola var med hela veckan och i alla kursmoment för att dela med sig av sina kunskaper kring ledarskap i svåra situationer. Han bidrog även med polisperspektivet i vardagliga situationer kontra krisläge där man många gånger behöver hitta balans mellan det polisiära uppdraget och Hemvärnets uppdrag:

– Jag känner väl till Hemvärnets stridsskola eftersom vi har fått använda oss av området i polisutbildningen för att öva bland annat vägstopp och arbete med folkmassa. Mina förväntningar inför kursen var att få bättre insyn i Hemvärnets verksamhet och det har mer än väl uppfyllts. Jag upplever att jag själv blivit en bättre lärare tack vare all kunskap jag samlat på mig under veckan. Det faktum att Hemvärnet och vi inom Polisen lägger upp våra utbildningar på samma sätt är betryggande eftersom vi i ett krisläge är fler som kan lösa uppdrag på samma sätt. 

Utvärdering

Den avslutande utvärderingen lyfte fram erfarenhetsutbyte och förståelse för de tre ländernas olika synsätt och system som mest utvecklande. Att ha med Polisen var så pass uppskattat att det med all sannolikhet blir ett stående inslag på kursen fortsättningsvis. Den fantastiska sammanhållningen lyftes fram gång på gång och några av deltagarna har redan nu planerat en återträff för att reflektera och följa upp. Rikshemvärnschefens genomgång var mycket uppskattad tack vare ett positivt och framåtriktat innehåll. Andra uppskattade inslag på kursen var logistik, nattorientering med skolans personal och övrig social samvaro. 

Nordisk chefskurs lever vidare

Kursen hålls varje år och roterar mellan länderna. Nästa år står Norge för värdskapet. Chefen för Hemvärnets stridsskola, överste Jonas Karlsson, avslutade årets upplaga av Nordisk chefskurs med att sammanfatta:

 –  Jag ser det som en veckas professionell team-building där vi har byggt tilltro till varandra och mellan länderna vilket stärker våra möjligheter att agera tillsammans i händelse av kris. Jag ser att ovärderliga personliga kontakter knutits. Gå nu hem allihop och marknadsför den här fantastiska kursen på hemmaplan och sprid kännedomen bland utbildningsgrupperna. 

Röster om kursen

”Detta var den bästa kurs jag varit på i hela mitt liv.”
”Berikande med mycket fokus och övning på ledarskap.”
”Bra inblick i och förståelse för hur vi löser uppgifter i de respektive länderna.”
”Idén var bra och genomförandet ännu bättre.”

Publicerad: 2019-11-18, Hemvärnets Stridsskola
Uppdaterad*: 2019-11-18

2021-02-26

Skolförvaltare Peter Nilsson går i pension

Läs artikeln

2021-02-24

Förlängd ansökningstid för Bataljonschefskurs 2

Läs artikeln

2021-02-23

Årsmöte i HvSS mäss- och kamratförening

Läs artikeln

2021-02-19

BATSTRI-kurs på It's Learning

Läs artikeln

2020-12-07

Uppdaterad kursutbud HvSS 2021

Läs artikeln

2020-11-23

Viktig information kring ersättning.

Läs artikeln

2020-09-04

ÖB chefsmöte på HvSS

Läs artikeln

2020-08-26

Distansutbildning - ny satsning

Läs artikeln

2020-08-20

HvSS återupptar sin verksamhet

Läs artikeln

2020-08-14

Hemvärnet återupptar sin verksamhet

Läs artikeln

2020-06-26

Ledig tjänst på HvSS

Läs artikeln

2020-06-15

Tack för 25 fantastiska år i Hemvärnet

Läs artikeln

2020-05-20

Höstens kurser på HvSS

Läs artikeln

2020-05-14

Lediga tjänster på HvSS

Läs artikeln

2020-04-28

Civila riskerar livet på militära skjutfält

Läs artikeln

2020-03-31

Lediga tjänster på HvSS

Läs artikeln

2020-03-17

Inställd verksamhet till 29 mars 2020

Läs artikeln

2020-03-06

Planering inför fältövning

Läs artikeln

2020-03-02

Årsmöte i HvSS Mäss- och Kamratförening 

Läs artikeln

2020-02-27

Hög tid att ansöka till Bataljonchefskurs 2 – öppen även för stabschefer och chef S3

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan