Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från Hemvärnets Stridsskola

Klicka här för att läsa mer om Hemvärnets Stridsskola

Ny kurs för specialistgruppchefer på HvSS

Idag avslutades Gruppchefskurs X på Hemvärnets stridsskola; en kurs för specialistgruppchefer inom Hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna. Kursen riktar sig till gruppchefer som inte har strid som huvudtjänst såsom hundbefäl, pack- och kokgruppchefer, sjukvård och stab/ledning.

Tretton elever från hela landet deltog vid denna pilotkurs under tio dagar. Alla elever testades för covid-19 i samband med inryckning. Kursen är en anpassad Gruppchefskurs 1 såtillvida att den fokuserar mer mot stab- och trosstjänst men fortfarande fokuserar på strid och ledarskap. Det är den enda kursen för de som har pistol som tjänstevapen.

Grundkraven är genomförd värnplikt eller GU-F samt kompetensprov för Ak 4 eller pistol m88. God fysisk status är även det ett krav då man genomför tre fältdygn. Kursen innehåller moment såsom maskering av fordon, framryckning och ingående i stridsställning, upprättandet av förläggning samt hemvärnsplutons organisation och uppgifter.

Kurschefen, kapten Håkan Jönsson är mycket nöjd och konstaterar:

– Den här kursen fyller ett behov som länge stått tomt; den innehåller moment med fokus på stab- och trosstropp, vilket normalt inte finns i den vanliga Gruppchefskurs 1. Gruppchefskurs X skapar en gemensam grund för att utöva sitt ledarskap i stab- och trossmiljö. Här får till exempel kokchefen lära sig hur man ger order för att försvara och maskera sina fordon och sitt kok. Vid ett av teoripassen fick vi även besök av rikshemvärnschefen, generalmajor Stefan Sandborg. Det var en mycket givande timme där eleverna presenterades målbild för Hemvärnets framtid och fick svar på många frågor. Besöket lyftes fram under utvärderingen som särskilt uppskattat eftersom eleverna kände sig sedda som en viktig kugge i Försvarsmakten.

Röster från eleverna

Ulrika Yngvesson är stabsassistent på 344.hvkomp Kalmarbataljonen. Ulrika har i sin befattning som stri-samverkansbefäl på kompanistaben känt att hon behöver utveckla de kunskaper som soldater och stridande gruppchefer behärskar:

– Jag har ingen militär grundutbildning, utan har gått specialistspåret. För mig har Gruppchefskurs X inneburit en hel del uppfräschning från gruppchefskursen. Det har fördjupats nu, till exempel ingående i stridsställningar. Att ligga i fält tre dygn var tufft vissa stunder men lärorikt; framför allt att se hur stridsvärdet påverkas i fält. Skjutövningarna med Ak4 var ett annorlunda sätt att öva jämfört med hemma. Här gick vi patrullslinga med skjutstationer. Det gick jättebra och något jag gärna vill öva hemma.

 

Åsa Djupström från Strängnäs tillhör 27.hvbat Sörmlandsgruppen. Åsa är bilkårist och fordonsförare sedan många år tillbaka. Idag är hon packgruppchef och ansvarar för förare, lastningar och transport av materiel och utrustning:

– Den här kursen passade mig eftersom den är anpassad för oss frivilliga. Vi har haft ett gediget schema med bra blandning av teori och praktik. Det har varit nyttigt att öva strid och instruktörerna har gjort ett fantastiskt jobb med att forma övningarna efter oss deltagare  Det jag tar med mig härifrån är framför allt chefskapsbiten; tydlighet och struktur. Att lära oss bryta ned ordern uppifrån var lite rörigt i början men nyttigt. När jag kommer hem till förbandet och har fått smälta allt vi lärt oss kommer jag att återgå till kursmaterialet som vi får med oss hem.


Tony Eriksson är ny gruppchef för packgruppen på 382.hvkomp Kinne bataljon:

– Det här var min första militära utbildning sedan värnplikten för 20 år sedan. Kul att som gruppchef få öva på flera moment som att prata radio och skydda egen förläggning. Bra sätt att öva orderskrivning också; både i klassrummet och i fält. Känner att jag har fått mer inblick i det vi gör hemma på förbandet och mer förståelse för SoldF. Det här har också väckt intresset att gå fler kurser. Jag har ett stort intresse för maskiner och fordon så nu funderar jag på att gå en instruktörsutbildning för fordon.

 

Publicerad: 2021-06-02, Hemvärnets Stridsskola
Uppdaterad*: 2021-06-02

2021-11-18

På bron med Hemvärnet och Sjöfartsverket

Läs artikeln

2021-11-08

Hemvärnets stridsdagar vid HvSS. Del 2 av 2

Läs artikeln

2021-11-01

Hemvärnets stridsdagar vid HvSS. Del 1 av 2

Läs artikeln

2021-10-29

Utbildningsfältövning i Östersund

Läs artikeln

2021-10-26

Besök från Karlberg i helgen

Läs artikeln

2021-10-21

Attachébesök på HvSS

Läs artikeln

2021-10-15

Ny kurs på HvSS inför 2022

Läs artikeln

2021-10-07

HvSS utbildar vid övning Gränsland

Läs artikeln

2021-10-05

Hemvärnsbataljon i övning vid HvSS

Läs artikeln

2021-10-01

Har du funderat över ditt indirekta ledarskap?

Läs artikeln

2021-09-27

En övning i samverkan

Läs artikeln

2021-09-17

"Hunden kan man sällan lura"

Läs artikeln

2021-09-15

Hemvärns Personnel Recovery Officers-kurs

Läs artikeln

2021-09-13

HvSS kurskatalog 2022

Läs artikeln

2021-09-06

Geltic bear för första gången på distans

Läs artikeln

2021-08-27

Start för Geltic Bear 2021

Läs artikeln

2021-06-30

Sommarhälsning från HvSS

Läs artikeln

2021-06-23

Ny skolchef på HvSS i augusti

Läs artikeln

2021-06-18

Ledarskap och självkännedom

Läs artikeln

2021-06-11

Skyddsvaktsutbildning på HvSS

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan