Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 27:e hemvärnsbataljonen/ Södermanlandsbataljonen

Klicka här för att läsa mer om 27:e hemvärnsbataljonen/ Södermanlandsbataljonen

Bataljonchefen om AURORA: Viktigt budskap till omvärlden

Inför Försvarsmaktsövningen AURORA 17 så passar redaktionen på att träffa överstelöjtnant Thomas Axelsson, bataljonchef för Södermanlandsbataljonen för att ställa några frågor nu när det börjar dra ihop sig för inryckning av förbandet.

Kvalificerad chef

Thomas har bakgrund som officer (överstelöjtnant) i pansartrupperna på Södermanlands regemente P10, vid Högkvarterets operativa enhet och har genomfört Joint Service Command Staff College i England. Han arbetar för närvarande som rektor för Europaskolan i Strängnäs och är chef för Södermanlandsbataljonen vid sidan av sitt yrke.

Varför finns Hemvärnet i Södermanland och vad är dess uppgift?
Hemvärnet är lokalt rekryterat och finns över hela landet med utrustning och uppgifter främst i det egna länet. Hemvärnet kan verka över hela konflikskalan från stöd till samhället som te x vid skogsbranden i Västmanland men ytterst skall vi kunna bidra till det nationella försvaret av vårt land och oberoende genom strid. Under övning Aurora skall vi öva strid. Vi kommer att bevaka, ytövervaka och skydda eller försvara platser eller terräng men våra krigsuppgifter kan vi inte redovisa här, men de kan vi lösa om så krävs. Vi är mycket väl förberedda för det.

Hur mycket har förbandet övat och förberett sig inför Försvarsmaktsövningen?
27:e hemvärnsbataljonen har redan före övningen en hög utbildningsståndpunkt som förband och vi är farliga för en motståndare. Genom kompletterande utbildning och befattningsutbildning har olika delar förberett sig på olika sätt inför övningen. Vi är väl förberedda – som alltid.

Den som är bäst tränad och övad med de bästa soldaterna och befälen har en stor fördel, om det kommer till strid. Vi möter varje hot och klarar varje utmaning. Vi använder den utrustning vi har och ”gillar läget” och gör alltid vårt bästa med en positiv anda.

Vad tycker du är viktigast med övningen Aurora?
Det viktigaste är att öva hela Försvarsmaktens system. I händelsernas centrum finns 27:e hemvärnsbataljon och löser uppgifter inom ramen för övningen. Varje förband, soldat har en uppgift och den skall vi lösa så att Försvarsmaktens, och bataljonens, maskineri fungerar på bästa vis. Alla uppgifter är lika viktiga!

Vad säger det om Hemvärnet?
Hemvärnet är en viktig kugge i det nationella försvaret och vi ingår i de nationella skyddsstyrkorna. Nu får vi lösa uppgifter inom det svåraste som finns; strid. Hemvärnet är mycket bättre än vad många tror, som inte har insyn i våra förmågor. Hemvärnet blir bättre dag för dag och tillförs allt mer kvalificerad utrustning. Under Aurora kommer Hemvärnet att synas eftersom stora delar av övningen sker på civil mark där vi syns.

Ett citat som passar oss bra är från andra världskriget i en tid när Storbritanniens överlevnad stod på spel; ”Ge aldrig upp – aldrig, aldrig, aldrig, aldrig, i något stort eller litet, stort eller obetydligt, ge aldrig upp förutom till övertygelser av ära och förnuft. Ge aldrig vika för våld, ge aldrig vika för fiendens till synes överlägsna makt.”Sir Winston Churchill.

De gav inte upp, det gör inte 27:e heller!

Är det något viktigt att tänka på under övningen?
Under Aurora kommer vi att möta en motståndare med hög teknisk förmåga och mycket god underrättelseinhämtnings- samt bekämpningsförmåga. För att kunna nyttja sina förmågor måste de upptäcka oss annars kan motståndaren inte bekämpa oss.

Vi måste därför nyttja all tid till förberedelser och fältarbeten med maskering, maskering och åter maskering för att undgå upptäckt och ge oss ett övertag i striden. Vi skall slåss från väl utbyggda stridsställningar som inte kan upptäckas. Vi kommer att röra oss och uppträda aktivt för att hålla motståndaren osäker på var vi finns och när vi väljer strid. Vi kommer att använda flera olika bekämpningssystem. Den striden kräver förövning! Du måste som soldat på 27:e Hemvärnsbataljon själv bidra till att övning blir bra genom att ta vara på tiden och förbereda dig väl innan strid.

När det kommer till strid så gäller djävlar anamma!

Hur viktigt är den här övningen för Hemvärnet och Försvarsmakten?
Försvarsmaktens uppdrag är ytterst att försvara Sverige och svenska intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Ett av de främsta verktygen för att höja, pröva och signalera militär förmåga är övningar. Därför är omfattande och avancerad övningsverksamhet en central del av ett starkare försvar. Det är också ett viktigt budskap till omvärlden att vi både kan och kommer att försvara oss om vi blir angripna.

Bataljonschefen Thomas Axelsson avrundar med att hälsa; Regimus Neque Hostis! (Från latin, "Det är vi som bestämmer, – inte fienden!" - Bataljonens motto, som är ett arv från traditionsregementet Södermanlands regemente (P10)).

Uppdaterad: 2017-09-16

2020-01-13

Soldatprov på BQ

Läs artikeln

2019-12-30

Höghastighetsövning till havs

Läs artikeln

2019-12-02

Intensivt i slutet av året

Läs artikeln

2019-11-10

Plutonssignalistkursen, klart slut

Läs artikeln

2019-11-04

Stor insats vid eftersök i Kjula

Läs artikeln

2019-10-28

Två insatskompanier har övat

Läs artikeln

2019-10-19

B-styrka och övning till sjöss

Läs artikeln

2019-10-05

Två eftersök på tre dagar

Läs artikeln

2019-09-28

Militär insats vid musikparad i Strängnäs

Läs artikeln

2019-09-19

Tredje KFÖ'n klar!

Läs artikeln

2019-09-05

Dubbel rekrytering i helgen

Läs artikeln

2019-08-31

Grundtillsyn på alla motorcyklar

Läs artikeln

2019-08-17

300 år sedan slaget vid Stäket

Läs artikeln

2019-07-06

Veteranmarsch på Gotland

Läs artikeln

2019-06-23

Testa på Military Weekend

Läs artikeln

2019-06-09

Sörmländsk seger i HV-skallet!

Läs artikeln

2019-06-02

Sommarlov för ungdomarna

Läs artikeln

2019-05-29

Full fart mot sommaren

Läs artikeln

2019-05-27

Tufft soldatprov i helgen

Läs artikeln

2019-05-18

Skogsbrand i Nävekvarn

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan