Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 27:e hemvärnsbataljonen/ Södermanlandsbataljonen

Klicka här för att läsa mer om 27:e hemvärnsbataljonen/ Södermanlandsbataljonen

Krigsförbandsövning i Södermanland

Under sommarliknande förhållanden i september genomförde Södermanlandsbataljonen sin traditionsenliga krigsförbandsövning vecka 37.

Under övningen genomfördes en mobilisering av förbandet då Hemvärnet satts i beredskap på grund av ökad hotbild mot Sverige (övning), för att sedan övergå till ren insatsuppgift för en Hemvärnsbataljon, nämligen tagande och bevakning av skyddsobjekt. När detta var gjort stod förbandet redo för att omgruppera och genomföra ett nytt moment inom ramen för att skydda objektet. Mycket lös ammunition förbrukades och förbandet prövades för sina kravställda krigsuppgifter.


MYCKET SOM SKA KUNNAS

Hemvärnet i Södermanland har under flera år övats och utbildats för att prövas under denna förbandsövning. Det är inte bara strid som prövas, utan även funktioner såsom underättelse, personalhantering, ledning/samband och logistik/underhåll. Det innebär stora utmaningar för både soldater och befäl i förbandet, som till vardags arbetar med andra civila yrken men som har Hemvärnet som ett av sina fritidsintressen. Och hur mycket tid man lägger på Hemvärnet skiljer från soldat till soldat - grunden är 4 till 8 dygn per soldat beroende på vilket förband man tillhör. Är man befäl har man upp till 13 dygn, men utöver det så finns det mycket kurser och övningar man kan delta på frivilligt som personlig kompetensutveckling. Utmaningarna antogs och hanterades med mycket positivt utfall med stort engagemang hos hela förbandet.


OLIKA INRYCKNINGAR

Förbandets chefer rycker in ett par dagar innan soldaterna för att förbereda inför inryck och planering av förbandsuppgiften. För varje dag inför inrycket rycktes mer och mer personal in, beroende på vilken nivå man befinner sig på som chef eller soldat tills onsdag kväll då samtliga i förbandet hade ryckts in och förbandet var redo att lösa sina tilldelade övningsuppgifter från Militärregion Mitt, som leder Hemvärnet i samband med insats i kris eller krig. Det krävs därför att skapa egen infrastruktur och kommunikation, för att säkerhetställa att förbindelse med högre chef kan säkerhetställas då civil infrastruktur kan överbelastas eller störas ut varför egen kommunikation är viktig.


HÖGT STRIDSVÄRDE VIKTIGT

De varma förhållandena innebar också under stridsmoment att det fysiska stridsvärdet påverkas, och därför blir logistikkedjan väldigt viktig eftersom man måste kunna garantera förnödighetsförsörjningen i form av vatten och mat, så att soldater kan återhämta sig och vara beredda på att lösa nya uppgifter. Och med en fientlig luftlandsättning med framryckande motståndare innebär detta att man alltid har hög stridsberedskap, och att underlättelseläget måste vara aktuellt och omfattande så att man har information om motståndaren, vart och hur den uppträder och med vad.


FÄLTARTISTER RUNDANDE AV

I övningens slutskede så anordnades det en bataljonsuppställning med förbandets samtliga soldater och befäl, där tal från övningsledningen samt bataljonsledningen hölls, sedan genomfördes ett fältkorum av bataljonspastorn med psalmer och andakt. Efter bataljonsuppställningen överraskades förbandet med att Fältartisterna spelade och det var ett oerhört drag på publiken - ett trevligt inslag efter en väl genomförd krigsförbandsövning ute i fält.

I samband med denna övning tilldelades Södermanlandsbataljonen sin traditionsfana, en fältfana som bestående av Södermanlands regementes krigsfana i gult och svart, med Södermanlandsgripen. Mer om det i ett senare reportage.

Från bataljonstaben hälsar vi ett stort tack till eder soldater som lägger en del av er fritid och engagemang på Hemvärnet – ni behövs i försvaret av Sverige.

Uppdaterad: 2016-10-02

2020-06-02

Testnyheten testas på Facebook

Läs artikeln

2020-01-13

Soldatprov på BQ

Läs artikeln

2019-12-30

Höghastighetsövning till havs

Läs artikeln

2019-12-02

Intensivt i slutet av året

Läs artikeln

2019-11-10

Plutonssignalistkursen, klart slut

Läs artikeln

2019-11-04

Stor insats vid eftersök i Kjula

Läs artikeln

2019-10-28

Två insatskompanier har övat

Läs artikeln

2019-10-19

B-styrka och övning till sjöss

Läs artikeln

2019-10-05

Två eftersök på tre dagar

Läs artikeln

2019-09-28

Militär insats vid musikparad i Strängnäs

Läs artikeln

2019-09-19

Tredje KFÖ'n klar!

Läs artikeln

2019-09-05

Dubbel rekrytering i helgen

Läs artikeln

2019-08-31

Grundtillsyn på alla motorcyklar

Läs artikeln

2019-08-17

300 år sedan slaget vid Stäket

Läs artikeln

2019-07-06

Veteranmarsch på Gotland

Läs artikeln

2019-06-23

Testa på Military Weekend

Läs artikeln

2019-06-09

Sörmländsk seger i HV-skallet!

Läs artikeln

2019-06-02

Sommarlov för ungdomarna

Läs artikeln

2019-05-29

Full fart mot sommaren

Läs artikeln

2019-05-27

Tufft soldatprov i helgen

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan