Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 25:e hemvärnsbataljonen/ Taeliehusbataljon

Klicka här för att läsa mer om 25:e hemvärnsbataljonen/ Taeliehusbataljon

Uppvisning i Hågelbyparken under nationaldagen

På nationaldagen hade 25:e hemvärnsbataljon dagen till ära fått i uppgift att visa upp Hemvärnet som en del av nationaldagsfirandet i Hågelbyparken. Motsvarande sker på många andra platser denna dag, där andra förband visar upp sig. I år råkade även nationaldagsfirandet sammanfalla med den största beredskapsövningen i Sverige på över 40 år, när hela Hemvärnet kvällen innan beordrats till rikstäckande larmövning, något som fått stor uppmärksamhet i media och blev även en av de stora samtalspunkterna under dagen.

Tio hemvärnssoldater från bataljonen, samt två ungdomar från bilkårens Södertörnskår deltog som utställare. På plats visade vi upp våra fordon i form av bandvagn 206, ledningsbuss PB8 och motorcykel, samt visade även upp soldaternas personliga utrustning, som både vuxna och barn fick pröva på. De flesta barnen tyckte det var tungt, men frustade att de skulle bli militärer. Ett stort uppblåsbart informationstält erbjöd även skugga till besökare denna soliga dag.

Vad som utmärkte sig som populärast av allt var att klättra runt i vår bandvagn. Ibland syntes den knappt i havet av familjer. Under tiden barnen roade sig sökte sig många föräldrar in i skuggan av det uppblåsbara informationstältet, där många intressanta diskussioner fördes. Bland annat diskuterades säkerhetsläget, den just pågående och i media uppmärksammade beredskapsövningen och broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” som nyligen skickats ut till alla hushåll.

På programmet fanns också en överflygning av 254:e flyggruppen, som är den del av 25:e hemvärnsbataljon, och som flög över parken till applåder från publiken. Tyvärr hade arrangören i programmet skrivit överflygning av Flygvapnet, så en del väntade sig säkert ett jetdrivet stridsflygplan istället för det mindre propeller plan som Hemvärnet använder till spaning och vissa transporter, men responsen bland besökarna var positiv och det var många dom var förvånade över att Hemvärnet har spaningsflyg bland sina förmågor.

Under nationaldagsfirandet i Hågelbyparken fanns ett gediget program för alla besökare, stora som små. Klapphage där barnen kunde bekanta sig med djur från 4H, hövagnsturer, besök i järnåldersbyn Hogslaby, papegojklubbens uppvisning, serveringar, blåsorkester, scenshow med Nalle Clown och musikalisk resa med Flens Världsorkester, samt även välkomnandet av nya svenska medborgare. Sammantaget ett gediget scenprogram och mycket aktiviteter för barnen.

Under dagen visade vi upp ett modernt och motiverat Hemvärn för besökarna, och som resultat så registrerade sig också flera personer i Hemvärnets rekryteringssystem, via vilket dom kommer få ytterligare information om hur man går vidare för att bli hemvärnssoldat, och efter antagning och utbildning senare också kommer att fördelas till för individen lämpligaste förband.

 

För den som vill veta mer om oss i 25:e hemvärnsbataljon rekommenderar vi:

 

 

Uppdaterad*: 2018-06-11

2019-03-05

Taeliehus deltog i rekryteringsdag på Södertörns Högskola

Läs artikeln

2018-11-24

Tjänstgöringsmedalj införs i Hemvärnet 2019

Läs artikeln

2018-11-12

Rikshemvärnschefen berättar om Hemvärnets framtid

Läs artikeln

2018-10-29

Taeliehus stärker sin rekryteringsförmåga

Läs artikeln

2018-07-14

Familjeutflykt till Arsenalen

Läs artikeln

2018-06-06

Uppvisning i Hågelbyparken under nationaldagen

Läs artikeln

2018-02-03

Kompetensprov Ak4B

Läs artikeln

2017-11-12

Rikshemvärnsting 2017

Läs artikeln

2017-10-28

Taeliehus deltog i Livgardets Hemvärnsråd i Falun

Läs artikeln

2016-10-02

Bataljonsråd på Taeliehus hemvärnsbataljon

Läs artikeln

2016-05-08

Nya hemvärnshandboken (HvH 2016)

Läs artikeln

2016-04-09

Kompetensprov Ak4 B lördag 9/4 2016

Läs artikeln

2016-04-03

Inskjutning Ak4

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan