Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 252:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 252:a kompaniet

SÖF 2019 genomförd

I onsdags var det dags för 252:a kompaniet att rycka in för höstens stora händelse - SÖF 2019. Syftet med övningen denna gång var att träna på gruppens och plutonens strid.

SÖF står för Särskild Övning Förband och genomförs av insatskompanier en gång varje år. Övningen är en av de två obligatoriska 4-dagarsövningarna som en insatssoldat genomför och vi tillbringade dessa dagar i Livgardets område i Kungsängen.

Första dagen handlar mest om att få med sig all utrustning från kompaniets förråd och bege sig i samlad kolonn till nattens förläggning i Kungsängen. Det är mycket som ska med - fordon, tält, vapen och inte minst all personlig utrustning. När det är dags att krypa ner i sovsäckarna så är det naatt, men hela kompaniet redo att börja öva nästa morgon.

Tre dagars tufft krigande

Första dagen så övade grupperna snabba och kraftfulla eldöverfall och sedan satte vi ihop detta till att öva tillsammans som pluton över ett större område. Hela övningen genomfördes med skarp ammunition vilket ställer stora krav på säkerhet, något vi är bra på i den svenska armén. Grupperna fick bära med sig rejält med utrustning och i eldöverfallen användes alla vapensystem som finns tillgängliga för ett insatskompani - kulspruta, granatgevär, pansarskott och olika slags minor. Att orka transportera all denna utrustning kräver inte bara god kondition och styrka, utan även lite "pannben". Inte minst när man genomför sitt fjärde eldöverfall på samma dag, i mörker.

Efter tre dagars hårt krigande och två nätter i tält så är det skönt att få komma tillbaka till en förläggning med möjlighet att duscha och sova inomhus, även om det är på betonggolv i en stor sal. Det är inte svårt att somna!

Ta väl hand om utrustningen

Sista dagen bestod som det brukar med vård och inventering av all utrustning som använts. Det är ett väloljat maskineri som vi soldater är vana vid, och det är ett bra tillfälle att berätta historier om dagarna som varit för varandra. Lite senare på söndag eftermiddag var vi tillbaka vid platsen för vår inryckning, utrustning lades tillbaka på sina platser i förråden och fordonen parkerades. 

Kompaniet har nu blivit bättre, snabbare och mer effektivare än tidigare!

Publicerad: 2019-09-24, 252:a kompaniet
Av: Johan Danforth <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2019-09-25

2021-06-06

Nationaldagen i Södertälje

Läs artikeln

2020-10-02

En annorlunda SÖF

Läs artikeln

2020-09-12

Verksamheten igång igen

Läs artikeln

2020-03-22

Nostalgi med k-pist m/45

Läs artikeln

2019-09-24

SÖF 2019 genomförd

Läs artikeln

2019-04-25

Årets KFÖ genomförd

Läs artikeln

2018-10-28

Telge kompani får en egen yrkesinformatör

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan