Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 252:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 252:a kompaniet

Nostalgi med k-pist m/45

Ibland träffas vi i kompaniet och hittar på saker som inte går i kompaniets regi. Det kan mycket väl vara relaterat till hemvärnet eller försvaret, exempelvis besök på ett museum eller liknande, eller något helt annat som besök på en trevlig pub. Den här helgen så hade vi fått chans att skjuta en inofficiell tävling med den fantastiska k-pisten m/45!

Lite historia

Under tidigt 40-tal så fick försvarsmakten klart för sig att det behövdes en ny beväpning. Det togs fram ett par modeller som verkade lovande, där den ena konstruerades av Carl Gustafs Stad Gevärsfaktori i Eskilstuna. Den andra togs fram av Husqvarna Vapenfabriks AB i Huskvarna. 

Vinnaren blev modellen från Carl Gustafs Stad, och fick namnet kulsprutepistol modell 45, eller m/45. Vapnet är konstruerat för att avge automatisk eld, men patronvis eld uppnås genom att snabbt släppa avtryckaren efter eldgivning, något som låter svårare än vad det är i verkligheten.

M/45 kommer i några olika modeller, där B-modellen nog är den mest kända och en modell som många äldre hemvärnare (även denna författare) använde under sin värnplikt.

Världens bästa magasin

Det första magasinet som användes var det gamla 50-skottsmagasinet m/37-39, vilket hade en del problem och var långsamt att fylla.

I början av 50-talet kom ett nytt 36-skottsmagasin ut på förbanden - ett magasin som i många år ansågs (anses) vara ett av världens bästa magasin på grund av sin pålitlighet och att det går så snabbt att fylla. Patronerna levererades uppsatta på laddrambrickor och magasinen kunde fyllas med hjälp av en magasinsfyllare på tio sekunder. 

Kraftfull ammunition

Under koreakriget började man använda kroppsskydd, vilket den gamla 9mm m/39 ammunitionen man använde hade svårt att penetrera. På långa avstånd hade kulan även svårt att ta sig igenom flera lager av kraftfullt tyg. Därfär utvecklades en ny version av ammunition, m/39B, som var motståndskraftigare och vars mantel ej deformeras så lätt.

Efter många försök lyckades man framställa en kula vars stålmantel var tjockare i spetsen och tunnare i manteln för att skona pipan. USA:s poliskår blev oroliga över att denna ammunition skulle få spridning bland brottslingar eftersom den penetrerade den amerikanska polisens "skottsäkra västar". Än idag är 9mm m/39B en utomordentlig ammunitionstyp!

Liten tävling

Den här dagen fick vi chansen att göra en liten tävling vilket alltid är roligt. För några var det ett kärt återseende av k-pisten, och för andra var det första gången de fick se och känna på detta legendariska vapen. Ett antal oavsiktliga "dubbelskott" blev det, men imponerande få med tanke på att det är lite knepigt att få iväg enkelskott om man inte är van.

Sammantaget var det en väldigt trevlig dag med härliga vänner och personligen så roligt att återse k-pisten då det var ca 30 år sedan jag sist sköt med den. 

Publicerad: 2020-03-22, 252:a kompaniet
Av: Johan Danforth <Skicka meddelande>
Uppdaterad*: 2020-03-24

2021-10-21

KFÖ -21 genomförd

Läs artikeln

2021-07-13

Ännu en annorlunda SÖF

Läs artikeln

2021-06-06

Nationaldagen i Södertälje

Läs artikeln

2020-10-02

En annorlunda SÖF

Läs artikeln

2020-09-12

Verksamheten igång igen

Läs artikeln

2020-03-22

Nostalgi med k-pist m/45

Läs artikeln

2019-09-24

SÖF 2019 genomförd

Läs artikeln

2019-04-25

Årets KFÖ genomförd

Läs artikeln

2018-10-28

Telge kompani får en egen yrkesinformatör

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan