Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 232:a kompaniet

Klicka här för att läsa mer om 232:a kompaniet

Förbandets elfte KFÖ genomförd

Återtag efter en lugn vårvinter

Kompaniets elfte KFÖ är genomförd och förbandet är tillbaks i matchen efter en relativt lugn vårvinter. Under årets första avtalsövning gick vi tillbaks till grunderna och för skyttedelen i kompaniet drillades stridens grunder i olika miljöer. Trossdelarnas fokus låg på förberedelser av olika slag, bland annat förrådstjänst och planering inför insats. Koket kunde äntligen få jobba med råvaror från grunden och sjukvårdsgruppen fick bland annat besöka Södersjukhuset.

I stora drag en välbehövlig övning eftersom kompaniet under det senaste året haft en fortsatt positiv trend gällande nyrekrytering.

En stor utmaning för förbandet är att försöka undvika att fastna i den ständiga spiralen av repetitiv övningsverksamhet. Trots att rekrytering gör oss alla glada (eftersom vi lever i ständig brist på personal) så blir konsekvensen av ett stort inflöde att förbandet fastar i att så snabbt som möjligt försöka genomföra återtag hos de nya soldaterna.

Även om det går relativt snabbt för en 70-talist som genomförde värnplikt på 90-talet att komma ikapp med sina soldatfärdigheter så medför varje rekrytering ett visst utbildningsbehov i den grupp eller pluton som soldaten hamnar. Man ska lära känna sin grupp och sin chef, och kanske till och med sin roll i den befattning man är placerad i. Jägarstrid skiljer sig en del från mekaniserad strid, och sedan ska det jämkas mot den typ av stridsuppgifter som Hemvärnet övar mot.

Vi brukar generellt se att det tar en till två övningar för en nygammal soldat att komma ikapp fram till den nivån att det börjar bli dags för kompetensutveckling i befattning. Ungefär fem till tio dagar effektiv tid, så det går relativt snabbt med andra ord.

Därför är våra befattnings-KFÖ:er ett välkommet instick i vår verksamhet. Det ger oss lite andrum och möjlighet att kanske testa nya chefer i befattning eller provtrycka den där smarta lösningen vi kom på efter förra övningen.

Publicerad: 2019-03-22, 232:a kompaniet
Uppdaterad: 2019-08-12

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan