Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
WEBBSHOP
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 215:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Uppsala

Klicka här för att läsa mer om 215:e musikkåren, Hemvärnets musikkår Uppsala

Vårkonsert med gäster

Söndagen den 8 april ger Hemvärnets Musikkår Uppsala en vårkonsert tillsammans med Livgardets dragonmusikkårs kamratförening.

Hemvärnets Musikkår Uppsala, som verkat i staden i över 40 år, har sen en tid tillbaka en ny dirigent, Markus Jonsson, och detta är den första större konserten för honom tillsammans med musikkåren. Markus Jonsson är en ung, lovande dirigent och kyrkomusiker, uppvuxen utanför Norrköping, utbildad i Uppsala, Stockholm och Piteå, bosatt i Sala, som nu tagit sig på uppgiften att utveckla den anrika Uppsala-orkestern. Trots sin ringa ålder (några år yngre än musikkåren) har Markus redan hunnit med att dirigera ett stort antal orkestrar och körer så som Luleå Symfoniorkester, NorrlandsOperans Symfoniorkester, Gävle Symfoniorkester, Allmänna sången och Gävle Symfonikör, mfl. Utöver dessa dirigentuppdrag är Markus Jonsson även församlingsmusiker i Uppsala Missionskyrka. Redan under den korta tid som Markus Jonsson jobbat tillsammans med kåren har han utvecklat orkesterklangen genom metodiskt repetitionsarbete och pedagogiska övningar, för att orkestern ska bibehålla den höga musikaliska standard som krävs för officiell status som hemvärnsmusikkår.

Under konserten gästas Uppsala av den unika musikkåren Livgardets dragonmusikkårs kamratförening, som utgörs av före detta musiksoldater och anställda ur Livgardets dragonmusikkår och är en orkester med stora musikaliska ambitioner.

Denna konsert är ett unikt tillfälle att få höra Uppsalas representanter i Sveriges militärmusikvärld tillsammans med luttrade veteraner från en av landets proffsorkestrar, som dessutom leds av hovtrumpetare Olle Hermansen, en av giganterna inom svensk militärmusik.

Om Hemvärnets Musikkår Uppsala

Hemvärnets Musikkår Uppsala grundades formellt den 1 juli 1975 och har under dessa drygt 40 år försörjt Upplands och Sveriges militärförband med musik. Speciellt värt att nämna är kungabröllopet 1976, kronprinsessbröllopet 2010 och prinsbröllopet 2015, samt nästan årliga framträdanden vid högvaktsavlösningen på Stockholms slott. Kåren ger utöver militär ceremonimusik egna konserter som en symfonisk blåsorkester med ca 45 aktiva musiker från hela Uppland med omnejd. Hemvärnets Musikkår Uppsala leds sedan en tid tillbaka av dirigent Markus Jonsson.

Om Livgardets dragonmusikkårs kamratförening

Livgardets dragonmusikkårs kamratförening är en ideell förening vars medlemmar utgörs av före detta musiksoldater och anställda ur Livgardets dragonmusikkår. Föreningens syfte är i första hand att samla sina medlemmar för olika musikaliska begivenheter. Föreningen genomför vaktparader, tävlar i svenska brassbandsfestivalen, arrangerar konserter med andra orkestrar och medverkar vid internationella militärmusik-tattoos. Under denna konsert kommer kåren ledas av föreningens egen hedersmedlem, hovtrumpetare Olle Hermansen.

Uppdaterad*: 2018-03-21

2018-03-21

Vårkonsert med gäster

Läs artikeln

2017-11-05

Höstkonsert i Uppsala

Läs artikeln

2017-01-02

Fanfar för FMUndSäkCs nya fana

Läs artikeln

2016-10-05

Hemvärnets musikkår Uppsala representerade Sverige i Tyskland

Läs artikeln

2016-08-28

Ceremoniell inledning av höstterminen

Läs artikeln

2016-06-19

Vårsäsongen avslutad med sommarkonsert

Läs artikeln

2016-05-21

Högvaktshelgen fortsätter

Läs artikeln

2016-05-20

Redo för vaktparader

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan