Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Uniform på jobbet-dagen
TIDNINGENHEMVARNET.SE
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
Hem


Nyheter från 13:e hemvärnsbataljonen/ Västerbottensbataljon

Klicka här för att läsa mer om 13:e hemvärnsbataljonen/ Västerbottensbataljon

Intensiv utbildninghelg i Umeå

Vecka 17 genomförs i Umeå tunga vapen utbildning med ett 40 tal elever, detta är ett kraftfullt verktyg för att kunna lösa komplexa strids och bevakningsuppgifter.

Under helgen vecka 17 genomför Västerbottensgruppen kompletterande utbildning i tunga vapen eller det som i dagligt tal kallas understödsvapen med ett 40 tal elever. De vapen som utbildas på är Granatgevär M48, Kulspruta M58 B samt en tät med skarpskyttar sammataget är det fyra täter som utbildas.

Granatgevärstät 1

Utbildas de befattningshavare som inte har stiftat bekantskap med granatgevär M 48 tidigare, som med all annan utbildning får man börja från grunden med materialkunskap, prestanda samt grundläggande skjututbildning. Granatgevär M 48 används för att kunna bekämpa en bepansrad motståndare eller trupp som söker skydd i till exempel byggnader. Det finns ett antal olika ammunitionstyper som kan användas.

 

Granatgevärstät 2

Där utbildas de befattningshavare som har tidigare erfarenhet av vapnet från till exempel värnplikten, det är en mer tillämpad utbildning där stor vikt läggs vid att man genomför rätt order och åtgärder från det att man urlastar från fordonet till dess att man ligger i stridsställningen och skall verka med sitt vapen. Eldexercisen måste sitta i muskelminnet så att det går på autopilot när stressen ökar, därför är det viktigt att drilla alla momenten.

 

Kulsprutetäten

Grundutbildning på kulspruta skall de soldater som har befattning som kulspruteskytt eller laddare ha, några har fått det via sin värnplikt men några har genomfört grundläggande militär utbildning och under de tre månaderna hinner man inte med att utbilda på kulspruta. Under denna helg genomförs grundutbildning för de soldater som har befattning som antingen laddare eller skytt.

 

 

Skarpskyttetäten

Skarpskyttar är inte prickskyttar, det skiljer mycket i utbildning och uppdrag mellan dessa två. Största skillnaden är att prickskyttar får självständiga uppdrag och uppträder oftast i stridspar eller en triss, utbildningstiden för en prickskytt varierar mellan åtta till tolv veckor.

Skarpskyttar uppträder tillsammans med sin grupp och pluton. Deras uppgift är att med hög precision slå ut specifika mål på långt håll, deras huvudbeväpning är en vanlig Ak4 B med kikarsikte 09 monterat. Med hjälp av denna kan de bekämpa mål på upp till fem hundra meter. Under helgen kommer de soldater som genomfört utbildningen till skarpskyttar att kvittera sina personliga sikten till Ak4 B

Under helgen genomförs även ett försök med att låta GSS/T soldater från bland annat 192 pansarbataljonen delta i utbildningen, dessa är anställda av sitt hemmaförband under helgen för att underlätta för dem att få utbildning på vapensystemen.

Uppdaterad*: 2015-05-18

2015-04-25

Intensiv utbildninghelg i Umeå

Läs artikeln

Nyhetsarkivet

Kalender
Tyck till om sidan