Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemFältkock

Jobbet som fältkock i försvaret är en utmaning utöver det vanliga. Det måste den vara för att allt ska fungera smärtfritt och effektivt. Våra övningar är alltid skarpa för vi vet att varje dag ska flera hundra portioner serveras. Det är tungt, trångt och svettigt. Och otroligt kul!

Det krävs inga förkunskapskrav för att söka till Fältkock. Om du arbetar som kock till vardags finns det möjlighet att validera in kunskap. Befattingen fältkock ställer höga krav på din förmåga att planera och organisera arbete. Du arbetar väl under stress och är dessutom i fysiskt stark.

Du kan läsa mer om hur det är att verka som fältkock här...

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning  inom Svenska Lottakåren. Är du man kan du inte vara aktiv medlem i Lottakåren, men du kan självklart utbilda dig till fältkock ändå. Du kan då vara medlem i till exempel Försvarsutbildarna...

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Under utbildningen får du lära dig att laga mat under svåra och enkla förhållanden ute i fält och i storkök (upp till 150 personer). Du får veta allt om hantering av råvaror, om vitaminer och kalorier. Dessutom får du kunskaper om hur livsmedelsförsörjning fungerar, hur kylkedjan är uppbyggd, hur du upprättar en kokplats och hur man hanterar vatten samt även vad som gäller för livsmedelshygien.

Ska du passa som fältkock måste du gilla tuffa tag och tycka om att vara ute i fält i ur och skur. Som utbildad fältkock har du möjligheter till vidareutbildning, exempelvis i specialkost.

På svenskalottakaren.se kan du ta del av kursinnehåll och anmälningstider. Kursen du ska gå heter Grundkurs fältkock (Gk Fältkock) och är på 14 dagar.

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. 

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras på din befattning i staben. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli fältkock gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli fältkock och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan