Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemLastbilsförare

För att söka till lastbilsförare i Hemvärnet krävs att du har B-körkort, kan simma 200 meter och har en god fysisk status.

Som lastbilsförare så är du oftast placerad i en packgrupp, där du verkar som främst förare men skall även fungera i övrig verksamhet med dina kamrater. Du genomför en omfattande utbildning  innan ni krigsplaceras i Hemvärnet. Du kan läsa mer om hur det är att verka som lastbilsförare här...

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning via Bilkåren, utbildningen genomförs på uppdrag av Försvarsmakten. 

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Du genomför en omfattande utbildning innan du krigsplaceras i Hemvärnet. Grunden utgörs av civil och militärtrafik teori som byggs på med praktisk utbildning i körning och lastning. Du utbildas också i vård och repareration av ditt fordon samt kartläsning m.m.

På Bilkårens hemsida kan du ta del av kursutbud i utbildningskatalogen. Den första kursen du ska gå heter Grundkurs Tunglastbil Del 1 (Gk Tlb) och är på 14 dagar. Därefter grundkurs del 2 på 14 dagar. Slutligen finns en vinterutbildning del 3 på 7 dagar.

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. Se Bilkårens hemsida för aktuella uppgifter för just din kurs.

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras i din befattning. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli lastbilsförare gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" i menyn överst. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli lastförare och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan