Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemSjukvårdare

För att bli sjukvårdare behöver du inte ha några förkunskapskrav. Som sjukvårdare behåller du lugnet även i stressade och pressande situationer. Du är uthållig och klarar stora fysiska påfrestningar, och är empatisk, lugn och trygg i dig själv. Du ingår i en sjukvårdsgrupp som bland annat driver en kompanisamlingplats.  Den ingår i insats- bevaknings- eller underrättelsekompani och är kopplade till dess respektive stab.

Uppgiften omfattar att kunna omhänderta och övervaka skadade och sjuka. Tjänsten är fysiskt krävande. Läs mer om din roll här...

?

DIN PLACERING SOM SJUKVÅRDARE

Ingår i insats- bevaknings- eller underrättelsekompani.  Uppgiften omfattar att kunna omhänderta
och övervaka skadade och sjuka.

Medverka vid:
• Att vårda sjuka och skadade
• Sjuktransport
• Rapportering
• Att upprätta, betjäna och bryta grupperingsplats
• Vid sjukvårdsberedskap
• Daglig sjukvård
• Kontroll av fälthygien
• Stödja vid utbildning inom sjukvårdsfunktionen
• Uppfyllnad av sjukvårdsmateriel 

Löser i övrigt inom förbandet förekommande uppgifter och enligt chefs bestämmande. 

SPECIALISTUTBILDNING

Om du saknar tidigare militärutbildning börjar du den med 2 veckors Gu-F. Därefter genomför du din specialistutbildning  inom Försvarsutbildarna,  utbildningen genomförs på uppdrag av Försvarsmakten. 

BEFATTNINGSUTBILDNING ÄR FÖRSTA STEGET

Grundutbildningen består av totalt 160 timmar uppdelat vid två utbildningstillfällen - GK 1 (grundkurs del 1) och GK 2 (grundkurs del 2).

Utbildningen innehåller bland annat krigets skador, hur man stoppar blödningar och lägger förband. Deltagarna får även utbildning i att använda syrgasutrustning, smärtlindring och att möta en människa i kris. Kursen består av såväl teoretiska pass som praktiska övningar och deltagarnas kunskaper testas efter varje avslutat kursmoment.

Vid sidan av den medicinska utbildningen får kursdeltagarna även utbildning i fälthygien, folkrätt och en grundläggande totalförsvarsutbildning.

Innehåll:

- att agera inom hemvärnsförband
- specifika uppgifter som hemvärnssjukvårdare
- att arbeta tillsammans i en sjukvårdsgrupp

Omfattning:

Utbildningen genomförs vid två tillfällen om vardera nio dagar, totalt 160 timmar. Båda kurserna ska genomföras inom en 18-månadersperiod. För att upprätthålla kunskaper och beredskap är hemvärnssjukvådare skyldiga att öva KFÖ-systemet med 4-8 dygn per år.

Frivilligutbildning.se kan du ta del av kursinnehåll och anmälningstider.

Upplägget och innehåll för utbildningen är centralt fastställd liksom dess tidsåtgång. Däremot kan utbildningen vara fördelad över olika perioder. Dels för att ge rätt utbildningsförutsättningar, men också för att de ska vara lagom långa för att de ska fungera att ta ledigt från sin ordinarie arbetgivare för utbildningen. 

HV-INTRO ÄR SISTA STEGET 

Hv-Intro är sista steget innan du skriver på ett frivilligavtal och placeras på din befattning i staben. Den genomförs lokalt med ditt förband. Kursen håller på i tre dagar och innehåller bland annat: Försvarsinformation, vapenhantering och inskjutning Automatkarbin 4 (AK 4), sjukvårdsutbildning och täthetsprov skyddsmask.

ANMÄLAN 

Är du intresserad av att bli sjukvårdare gör du en intresseanmälan genom att klicka på länken "Intresseanmälan" överst i menyn. Fyll i ditt önskemål om att du är vill bli sjukvårdare och beskriv din kompetens kort och kärnfullt i avsedd ruta döpt "önskemål/bakgrund".

Kalender
Tyck till om sidan