Tyck till om hemsidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret nedan med dina kommentarer.

För att vi skall veta att du är en riktig person,
krävs det att du upprepar kontrollordet nedan till vänster i textrutan till höger.

Mobilmenu
Mobilmenu
Hem
Om Hemvärnet
Möt en soldat
Bli hemvärnssoldat
Aktuellt & Information
Verksamhet
Sjukvård
Musik
Hundtjänst
Hundtjänstverksamhet
Att tjänstgöra med Hund
Provordning för hundekipage
Avtal och protokoll
Logistik
Ledning
Ungdomsverksamhet
Uniform på jobbet-dagen
HEMVARNET.SE
FORSVARSMAKTEN.SE
HEMVARNET
FORSVARSMAKTEN
NATIONELLA SKYDDSSTYRKORNA
Hem
HemProvordning för hundekipage

HKV PROD har i samverkan med Hemvärnets stridsskola (HvSS), Försvarets Hundtjänstenhet (FHTE), Försvarsmaktens underrättelsecentrum (FMUNDSÄKC) och Svenska Brukshundklubben (SBK) genomfört en översyn av kravspecifikationer och därefter utarbetat nya regler och riktlinjer för urval till grundutbildning och slutprov av patrullhundsekipage för placering i hemvärnsförband.

Anlagstest (bilaga 1)

Anlagstesten har skrivits för att, inom givna ramar, vara så flexibelt som möjligt i syfte att skapa utrymme för att säkerställa att rätt individ tas ut till utbildning.
Anlagstesten arrangeras av Svenska Brukshundklubben (SBK) och bedöms av en Försvarsmaktskontrollant (FM-kontrollant) som också ansvarar för att upplägget följer fastställda krav samt att bestämmelser för deltagande i slutprov är kända av förarna.
Testen syftar till att ge ingångvärden avseende ekipagets förmåga att kunna tillgodogöra sig tillräckliga kunskaper under tilldelad utbildningstid fram till slutprov. Grundläggande är att kontrollera hundens lämplighet avseende anlag för att under grundutbildning kunna tillgodogöra sig den dressyr som krävs för att uppnå en tillräcklig nivå för att efter godkänt slutprov krigsplaceras i ett hemvärnsförband.

 
Slutprov (bilaga 2)

Slutprovet för patrullhundskursen arrangeras av Svenska Brukshundklubben (SBK) och bedöms av två kontrollanter varav en Försvarsmaktskontrollant (FM-kontrollant) som också ansvarar för att upplägget följer fastställda krav samt att fortsatta åtgärder för att antas på befattning i hemvärnsförband är kända av förarna.
Syftet med provet är att kontrollera att ekipaget kunnat tillgodogöra sig den dressyr som krävs för att uppnå en tillräcklig nivå för att kunna krigsplaceras i ett hemvärnsförband och vidareutbildas mot fastställda kravspecifikationer. Ekipaget har således uppnått en lägstanivå och är tillräckligt utbildade för att kunna emotta den vidareutbildning som sen sker i förbandet.
 


 

Provordning för patrullhund hemvärn

Bilaga 1: Anlagstest

Bilaga 2: Slutprov

Kalender
Tyck till om sidan